A patikusok kezdik átvenni az orvosok feladatát

Elemzések2020. nov. 6.Haiman Éva

A koronavírus-járvány második hullámában ugyan nem tapasztalható a tavaszihoz hasonló gyógyszerfelvásárlási láz, a patikusoknak ezúttal más kihívásokkal kell szembenézniük, például, hogy mivel sokan nem mernek elmenni a rendelésekre, vagy nem jutnak be az orvoshoz, egyre többen tőlük kérnek segítséget panaszaik enyhítéséhez.

A szokásos őszi-téli forgalmat bonyolítják ezekben a hetekben a magyarországi gyógyszertárak, a tavaszi pánikvásárlásnak most nyoma sincs, akkor nyilvánvalóan sokan megfelelő tartalékot képeztek az alapvető gyógyszerekből, ezért igazából még a megfázás elleni szerek iránt sem különösebben kiugró a kereslet – nyilatkozta a növekedés.hu-nak a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Hankó Zoltán elmondta: csak az influenza-vakcinák iránti kereslet volt kiugró néhány napig, ám amint bizonyossá vált, hogy egyrészt az állam felvásárolta az országba érkezett vakcinákat és a patikákban ezek nem érhetőek el, illetve, hogy egyelőre nem várható újabb oltóanyag-szállítmány érkezése, ez is lecsengett. Szezonális hiánycikknek valójában csak az influenza-vakcina számít, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a tüdőgyulladás elleni, főként idős korban és krónikus betegség esetén ajánlott pneumococcus oltóanyagokra is jelentősen megnőtt az igény, ezek a vakcinák már most sem érhetők el mindenütt. Jellemzően a gyógyszer-nagykereskedők döntik el, hogy melyik patikának szállítanak és mennyit, így különösen a kistelepüléseken élők hátrányba kerülhetnek, ha a patikájuknak nem jut – tett hozzá az elnök, aki szerint ez a jelenlegi járványhelyzetben meglehetősen aggályos.

Hankó Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a járvány mostani hullámában sokkal több a fertőzött, a patikáknak még nem adtak ki a tavaszihoz hasonlóan szigorú eljárásrendet. A gyógyszertárak ennek ellenére ugyanúgy mindent megtesznek a vírusok terjedése ellen, hiszen a mostani náthás-influnzás-covidos időszakban senki sem tudhatja, éppen mitől köhög, lázas vagy elesett. Az elnök szerint a gyógyszertáraknak nemcsak a saját munkatársaikat kell védeni a fertőzéstől, hanem arra is kell figyelniük, hogy a várakozó betegek ne fertőzzék meg egymást. Szerinte jó lenne, ha ezért a mindenkire kötelező szabályok betartása mellett a gyógyszertárvezetők a helyi sajátságokra tekintettel, akár szigorúbb eljárásrendről is dönthetnének. Hozzátette: több száz olyan település van az országban, ahol vagy csak egyetlen patika van, vagy csak bizonyos napokon működik az úgynevezett fiókgyógyszertár, és ha az ezeket üzemeltető gyógyszerész fertőződik meg, egy ideig nem lesz, aki ellássa az adott település lakosságát.

Mogyoródon például egyetlen patika található, a Kígyó Gyógyszertár, vezető gyógyszerésze, Dér Péter egyúttal a "Kérdezze gyógyszerészét" Facebook-csoport alapítója is. Ő jelenleg azt látja a legnagyobb problémának, hogy mivel a járvány miatt beszűkültek az egészségügyi ellátórendszer kapacitásai, még a háziorvoshoz is nehezebb eljutni, ezért a korábbinál is többen próbálják meg önmaguk kezelni az egészségügyi problémáikat vény nélkül kapható szerekkel. Mint fogalmazott, a „pharmageddon” ugyan most elmaradt, de patikusoknak ezúttal olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint hogy az enyhe lefolyású Covid-pozitívok kérnek segítséget panaszaik enyhítéséhez. Mint mondta, február óta létezik egy folyamatosan frissülő ajánlás az igazolt koronavírus-fertőzöttek tüneteinek recept nélküli gyógyszerekkel való kezelésére a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetségtől, de ezek tényleg csak a panaszokat enyhítik, nem hoznak hamarabbi gyógyulást.

Sokszor nem is maguknak, hanem hozzátartozóiknak keresnek gyógyírt a vásárlók, akik nem hogy azt nem tudják, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed, milyen betegségekben szenved az, akinek gyógyszert vásárolnak, de azt sem feltétlenül, hogy pontosan mik a tüneteik. Nem ritka az sem, hogy már hosszabb ideje fennálló, illetve erősödő panaszaikra keresnek megoldást a gyógyszertárban, holott az állapotromlás megelőzésre érdekében nyilvánvalóan orvoshoz kellene már fordulniuk, vényköteles kezelésre lenne szükségük – mondta Dér Péter. A szakember szerint ebben a helyzetben egyértelműen felértékelődik a gyógyszerészek munkája, és előtérbe kerül a gyógyszerészi gondozás.