A koronavírus miatt komolyabban lassulhat a bérnövekedés

Hírek2020. márc. 28.MKB Elemzési Központ

Hazai kiskereskedelmi és kereseti adatokat ismerhetünk meg a jövő héten.

  • Kedden ismerhetjük meg a hazai januári kereseti adatokat

2019. decemberben a bruttó átlagkereset 406 400 forint volt, 13,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az átlagkeresetek alakulását jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése. 2019. január–decemberben a bruttó átlagkereset 367 800, a nettó átlagkereset 244 600 forint volt, mindkettő 11,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk a munkaerőpiacra és így a keresetekre is hatással lehet, Magyarország kormánya szerint a százezres nagyságrendet is elérheti azok száma, akik a vírus miatt veszítik el munkahelyüket.

Korábbi várakozásunk szerint a 2019-es év két számjegyű bérnövekedését követően 2020-ban kismértékben lassul a bérdinamika idehaza, ugyanakkor

a legújabb fejlemények tükrében (koronavírus-járvány) a korábban várthoz képest nagyobb mértékű lassulás is bekövetkezhet a hazai bérnövekedésben az idei évben.

A friss, januárra vonatkozó kereseti adatokat február 26-án, szerdán publikálja a KSH, ugyanakkor a januári adatokban még nem jelenik meg a járvány hatása, továbbra is dinamikus bérnövekedésre lehet számítani.

  • Pénteken közli a KSH a februári kiskereskedelmi adatokat

2020 januárjában dinamikusan, 7,6%-kal növekedett a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalma 2019 januárjához képest (2019 december: 6,7%, nyers adatok). Így az év elején is kitartott a hónapok óta tartó nagymértékű forgalombővülés. A legfrissebb, idén februárra vonatkozó kiskereskedelmi adatokat április 3-án, szerdán publikálja a KSH.

A koronavírus alapjaiban változtathatja meg az idei évre vonatkozó kilátásokat. Várhatóan a februári adatokban még nem fog érződni visszaesés, a szereplők erős évkezdetről számoltak be. Az év harmadik hónapjában azonban már jelentősen éreztetheti hatását a vírus a visszafogott vásárlási, fogyasztási kedv miatt.

A munkaerőpiac feszessége csökkeni fog az elbocsátásoknak köszönhetően, ez a bérnövekedés ütemét visszafoghatja, amely hosszú távon is negatívan hathat a kiskereskedelmi forgalomra. Rövid távon az látszik, hogy a napi fogyasztási cikkek piacán drasztikusan megnőtt a forgalom, sok helyen a karácsonyi szezont is meghaladó vásárlási lázat tapasztalnak. Azonban a tartós fogyasztási cikkek – kivétel bizonyos IT eszközök (laptop, tablet) – piaca befagyott, a plázák üresek. Az üres pultoktól vélhetően továbbra sem kell tartani, a járvány miatt átmeneti hiány felléphet egy-egy árucikkből, ahogyan ezt tapasztalhattuk is a maszkok, kézfertőtlenítők esetében; hosszú távon azonban alacsony az ellátási hiány kockázata.