A külföldi munkavállalók öntik a pénzt a román gazdaságba

Hírek2018. nov. 15.Növekedés.hu

Legkevesebb 3,8 milliárd, más becslések szerint 4,3 milliárd eurónyi összeg folyt be tavaly a román gazdaságba a külföldön dolgozó munkavállalók jóvoltából. Ez nagyjából annyi, mint amennyi Románia két óriásvállalatának, az OMV Petromnak és a Daciának az éves árbevétele. Tíz év leforgása alatt közel 40 milliárd euró került be a román gazdaságba a külföldön dolgozók által hazautalt pénz formájában, legalábbis a Román Nemzeti Bank (BNR) és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint. A valós összeg ennél minden bizonnyal nagyobb, mivel a vendégmunkások által zsebben hazavitt  készpénz nem jelenik meg benne. Tavaly a BNR szerint közel 3,8 milliárd euróval támogatták külföldön élő vendégmunkások itthon maradt hozzátartozóikat, míg a Világbank 4,3 milliárd euróra becsüli ezt az összeget. Ha 2 millió külföldön élő román munkavállalóval számolunk, akkor az előbbi összeg esetén fejenként 1900, havi szinten pedig közel 160 eurót kapunk, míg a Világbank számításai szerint éves viszonylatban 2150, havi leosztásban 180 eurót kapnak az otthon maradottak.  Ez nem tűnik túl sok pénznek, rengeteg család számára azonban megkönnyíti a mindennapi életet, s a gazdaságra gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Kiegyenlíti a folyó fizetési mérleghiányt

Tavaly a bruttó hazai termék 2 százalékát tette ki a vendégmunkások által hazutalt pénz, s a korábbi években ez az arány még nagyobb volt. 2007-ben és 2008-ban, a globális pénzügyi válság kirobbanását megelőző időszakban a külföldi munkavállalók 6,1, illetve 6,3 milliárd eurót pumpáltak a romániai gazdaságba, ami az akkori GDP 4,8, illetve 4,3 százalékát tette ki. A krízis kitörését követően lényegesen megcsappant a hazaküldött összeg, 2009-ben már csak 3,5, 2010-ben 2,9, 2011-ben pedig 2,79 milliárd euró volt. 2013-tól lassú növekedésbe kezdett, de tavaly még mindig távol volt a válság előtti értéktől, igaz, időközben Romániában nőtt az életszínvonal, kevesebben vannak rászorulva a külföldi támogatásra. A vendégmunkások pénze tavaly közel hét hónapon át egyenlítette ki a folyó fizetési mérleghiányt, vagyis az export és a bevitel értéke közötti különbséget. Ha a hazaküldött összeg idén is az elmúlt évek dinamikája szerint növekszik, akkor valószínűleg szintén hozzávetőleg hét hónapnyi deficittel lesz egyenértékű, a mérleghiány ugyanis az első félévben 3,7 milliárd euró volt.

Az óriásvállalatok éves forgalmával egyenértékű

A külföldi munkavállalók által hazahozott pénznek a nemzetgazdaságra gyakorolt hatását jól érzékelteti az a tény is, hogy nagyságrendileg akkora, mint a legnagyobb hazai vállalatok éves forgalma. A Világbank által becsült 4,3 milliárd euró kevéssel meghaladja az OMV Petrom 2017-es 4,2 milliárd eurós árbevételét, s nem sokkal marad el az első számú romániai cég, az Automobile Dacia Rt. 5,075 milliárd eurós éves forgalmától. Ha egyik napról a másikra a külföldön dolgozó munkavállalók nem küldenének pénzt haza, az jelentős érvágás lenne a gazdaság számára, a fogyasztás visszaesésével járna. Bár a legnagyobb számú román vendégmunkás Olaszország után Spanyolországban dolgozik, az ibériai királyság még sincs a dobogón a hazaküldött pénzösszeg tekintetében. A legtöbb pénz Olaszországból érkezik, majd Németország és az Egyesült Államok következik, Spanyolország pedig csak negyedik.