A külföldi munkavállalók öntik a pénzt a román gazdaságba

Hírek2018. nov 15.Növekedés.hu

Legkevesebb 3,8 milliárd, más becslések szerint 4,3 milliárd eurónyi összeg folyt be tavaly a román gazdaságba a külföldön dolgozó munkavállalók jóvoltából. Ez nagyjából annyi, mint amennyi Románia két óriásvállalatának, az OMV Petromnak és a Daciának az éves árbevétele. Tíz év leforgása alatt közel 40 milliárd euró került be a román gazdaságba a külföldön dolgozók által hazautalt pénz formájában, legalábbis a Román Nemzeti Bank (BNR) és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint. A valós összeg ennél minden bizonnyal nagyobb, mivel a vendégmunkások által zsebben hazavitt  készpénz nem jelenik meg benne. Tavaly a BNR szerint közel 3,8 milliárd euróval támogatták külföldön élő vendégmunkások itthon maradt hozzátartozóikat, míg a Világbank 4,3 milliárd euróra becsüli ezt az összeget. Ha 2 millió külföldön élő román munkavállalóval számolunk, akkor az előbbi összeg esetén fejenként 1900, havi szinten pedig közel 160 eurót kapunk, míg a Világbank számításai szerint éves viszonylatban 2150, havi leosztásban 180 eurót kapnak az otthon maradottak.  Ez nem tűnik túl sok pénznek, rengeteg család számára azonban megkönnyíti a mindennapi életet, s a gazdaságra gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Kiegyenlíti a folyó fizetési mérleghiányt

Tavaly a bruttó hazai termék 2 százalékát tette ki a vendégmunkások által hazutalt pénz, s a korábbi években ez az arány még nagyobb volt. 2007-ben és 2008-ban, a globális pénzügyi válság kirobbanását megelőző időszakban a külföldi munkavállalók 6,1, illetve 6,3 milliárd eurót pumpáltak a romániai gazdaságba, ami az akkori GDP 4,8, illetve 4,3 százalékát tette ki. A krízis kitörését követően lényegesen megcsappant a hazaküldött összeg, 2009-ben már csak 3,5, 2010-ben 2,9, 2011-ben pedig 2,79 milliárd euró volt. 2013-tól lassú növekedésbe kezdett, de tavaly még mindig távol volt a válság előtti értéktől, igaz, időközben Romániában nőtt az életszínvonal, kevesebben vannak rászorulva a külföldi támogatásra. A vendégmunkások pénze tavaly közel hét hónapon át egyenlítette ki a folyó fizetési mérleghiányt, vagyis az export és a bevitel értéke közötti különbséget. Ha a hazaküldött összeg idén is az elmúlt évek dinamikája szerint növekszik, akkor valószínűleg szintén hozzávetőleg hét hónapnyi deficittel lesz egyenértékű, a mérleghiány ugyanis az első félévben 3,7 milliárd euró volt.

Az óriásvállalatok éves forgalmával egyenértékű

A külföldi munkavállalók által hazahozott pénznek a nemzetgazdaságra gyakorolt hatását jól érzékelteti az a tény is, hogy nagyságrendileg akkora, mint a legnagyobb hazai vállalatok éves forgalma. A Világbank által becsült 4,3 milliárd euró kevéssel meghaladja az OMV Petrom 2017-es 4,2 milliárd eurós árbevételét, s nem sokkal marad el az első számú romániai cég, az Automobile Dacia Rt. 5,075 milliárd eurós éves forgalmától. Ha egyik napról a másikra a külföldön dolgozó munkavállalók nem küldenének pénzt haza, az jelentős érvágás lenne a gazdaság számára, a fogyasztás visszaesésével járna. Bár a legnagyobb számú román vendégmunkás Olaszország után Spanyolországban dolgozik, az ibériai királyság még sincs a dobogón a hazaküldött pénzösszeg tekintetében. A legtöbb pénz Olaszországból érkezik, majd Németország és az Egyesült Államok következik, Spanyolország pedig csak negyedik.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.