A legnagyobb címletű magyar bankjegyeket is megnézheti - rendhagyó kiállítás nyílt a most 100 éves MNB-ben

Hírek2024. ápr. 26.Növekedés.hu

Pénzügyi évszázad – A Magyar Nemzeti Bank 100 éve címmel április 26-án új időszaki kiállítás nyílt a Pénzmúzeumban. A dátumválasztás nem véletlen: a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény 1924. április 26-án lépett hatályba.

Egyedi, informatív tárlat mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák-Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig. A kiállítás kézzelfoghatóvá teszi a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét, feladatköreit.

Bepillantást enged a jegybank életébe, bemutatja a bank elnökeit, híres munkatársait. Tárgyi emlékek, archív felvételek, numizmatikai kincsek, soha ki nem adott emlékérem-tervek kerülnek karnyújtásnyira a látogatóktól.

Az időszaki kiállítás, mely regisztráció nélkül ingyenesen látogatható, kiemelt gazdaság- és pénzügytörténeti események bemutatásával, digitális és statikus tartalmak, interaktív elemek felhasználásával ragadja meg a látogatók figyelmét.

A 2024. december 30-ig látogatható tárlat remek kiegészítő programja a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont állandó kiállításának, amely ugyancsak megemlékezik a kezdetekről, így többek között Popovics Sándorról, az MNB első elnökének munkásságáról.

Betekintést nyerhetünk az Elnöki Irodába, meg lehet tekinteni egy korabeli bankfiókot, ahogyan a Szabadság téri székház makettjét is.