A legszegényebb európai országban nyílnak az első bevándorló-táborok

Hírek2024. júl. 25.Növekedés.hu

Várhatóan augusztus 1-jén kezdi meg működését Albániában az a két tábor, ahova Olaszországból helyeznek át illegális bevándorlókat a két ország által kötött megállapodás értelmében – jelentette be Giorgia Meloni olasz kormányfő.

Giorgia Meloni olasz és Edi Rama albán miniszterelnök 2023 novemberében kötött megállapodást arról, hogy Olaszország két menekülttábort létesít Albániában - írja elemzésében Zsivity Tímea, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem EJKK Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa.

A tervek alapján a két központban évente 36 ezer illegális bevándorlót kívánnak elhelyezni.

Az olasz kormány Albániába csak a meghatározott „biztonságos” országokból származó férfi menekülteket kívánja szállítani, akiket az olasz haditengerészet vagy a parti őrség a tengeren elfog, mielőtt elérnék Olaszországot. Ebbe a csoportba nem tartoznak a fogyatékkal élők, a nők, a gyermekek és más kiszolgáltatott társadalmi csoportba tartozó személyek. Becslések szerint az ötéves program Olaszországnak 670 millió eurójába kerül.

A római kormány internetes oldalán közölt információk alapján a táborokat az olasz fegyveres erők és a rendőrség műszaki alakulatai építették ki. Előzetes tájékoztatás szerint a táborokban olasz rendőrök fognak szolgálni.

Az albán hatóságok feladata az országba való beutazás engedélyezése, illetve a központok külterületének biztosítása lesz. A két tábor olasz joghatóság alá fog tartozni.

A megállapodás kimondja, hogy a migránsok a táborokból nem léphetnek albán területre. A megállapodás szerint a migránsok csakis az eljárás lefolytatásának ideje alatt tartózkodhatnak az országban. Azok, akik menedékjogot nyernek, Olaszországba kerülnek, míg az elutasított személyeket visszaküldik a származási országukba. A központokban a menedékkérők jogi segítséget vehetnek igénybe nemzetközi szervezetek képviselőitől, köztük az EU-tól is.

 Az Albánia és Olaszország közötti megállapodás élénk nemzetközi visszhangot váltott ki.

A dokumentum a politikai konszenzus és nyilvános konzultáció hiánya miatt mindkét országban belpolitikai viták tárgyává vált, valamint az EU, ENSZ és több civil szervezet is figyelmeztette a feleket, hogy kulcsfontosságú az emberi jogok és a nemzetközi jog tiszteletben tartása. 2023 novemberében 29 albán civil szervezet nyílt levélben kérte a kormányt, hogy lépjen vissza a megállapodástól, mivel az véleményük szerint sérti az emberi jogokat és a menedékkérők szabad mozgásának megvonásához vezethet.

Közben Albánia lakossága attól tart, hogy a kialakult helyzet negatívan befolyásolhatja az ország biztonságát és turizmusát, ugyanis az Olaszország által finanszírozott táborok két tengerparti helyszínen, Tiranától 70 km-re északra (Shëngjinben és Gjadërben) találhatók. 

A teljes elemzés a ludovika.hu oldalon olvasható.

Frissítés:

Az olasz kormány néhány héttel elhalasztotta az Albániában épülő migránstáborok megnyitását, amelyet eredetileg augusztus elsejére tervezett - jelentette be Alfredo Mantovano, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár.

Mantovano hangoztatta, hogy az egyik tábor, amelyet Shengjinben építettek, elkészült. Az albániai kikötővárosban kialakított központban a migránsok azonosítását végzik majd.

A másik helyszínen, Gjaderben május végére tervezték a munkálatok befejezését, de logisztikai problémák miatt lassabban tudtak dolgozni. A nehézséget az államtitkár beszámolója szerint részben a rendkívüli forróság jelenti, amely napközben lehetetlenné teszi a munkát, másrészt a tábor területének talajviszonyai szintén megnehezítették az építkezést.

Így a táborok eredetileg augusztus elsejére tervezett megnyitását halasztani kell, "néhány hét múlva lesznek működőképesek" - nyilatkozta az államtitkár a RAI1 közszolgálati televízió rendezte sajtóbeszélgetésen szerda este. A közölt információk szerint Gjaderben külön részlegben helyezik el azokat, akik menedékkérelemre jogosultak, a tábor másik részét pedig azoknak tartják fenn, akik illegális bevándorlóként nem léphetnek be Olaszországba, és kiutasítják őket.