Amerikában avatott gyárat a Louis Vuitton: Ivanka Trump vágta át a szalagot

Hírek2019. okt. 26.Miklósi B. Gabi

A francia luxuscikkgyártó üzemet avatott a minap az Egyesült Államokban. A bőrtáskák hamarosan Texasban készülnek, Made in USA címkével. Az ünnepélyes gyáravatón DonaldTrump és lánya, Ivanka vágta át a szalagot.

A Trump család régóta szoros kapcsolatot ápol vásárlóként a luxusmárkákkal, Melania Trump kifejezetten szívesen választ a Dior kollekcióból, ez a márka szintén a Vuittonhoz tartozik, miként a Fendi divatház, a Henessy konyak, és a Veuve Clicquot pezsgő is. A Louis Vuitton vállalat (LVMH)  francia elnöke, Bernard Arnault első volt a vállalatvezetők között, aki találkozott a frissen megválasztott Trumppal. Nem mellesleg a az LVMH már van már egy gyára Kaliforniában, San Dimasban, ahol 25 éve gyártják a Louis Vuitton termékeket.

Középen Trump és a tulajdonos Bernard Arnault. Jobb szélen Ivanka Trump a megnyitón

 A megállapodás és az üzem nyitása egybeesik az amerikai elnök munkahelyteremtő programjával, sőt a LVMH vállalta, hogy további munkahelyeket hoz létre az Egyesült Államokban. Illetve a francia divatipar számára sem mindegy, hogy miként alakul a kereskedelmi háború Kínával, mennyire zavarja meg a globális értékláncot az új amerikai elnök protekcionista gazdaságpolitikája. A nagy amerikai divatmárka, a Calvin Klein és Tommy Hilfiger tulajdonosai kifejezetten idegesen reagáltak akkoriban a divatipart fenyegető hírekre. 

2017-ben Arnault volt az egyik első nagyvállalati vezérigazgató, aki megválasztását követően találkozott az elnökkel. Fiával, Alexandre-ral  látogattak el a Trump Tower-be, abban az időszakban, amikor a sokkot kapott, demokrata beállítottságú divattervezők éppen bojkottálni próbálták az elnöki családot, és az elnököt támogató divatmárkákat is. 

A divatszakma leginkább Melania Trumppal kellemetlenkedett, az egyik new york-i tervező, a francia származású Sophie Theallet körlevelet írt a kollégáinak, hogy ne dolgozzanak együtt az új first ladyval. Theallet egyébként Michelle Obamat öltöztette, de politikai nézetkülönbségek miatt megtagadta az együttműködést a Trump famíliával. 

Ezek után az előzmények után nyitotta meg a Vuitton a legújabb üzemét, a Dallas közelében lévő kisvárosban, Keene-ben található bőrfeldolgozó üzemben közel 1000 ember kap munkalehetőséget az elkövetkező öt évben. Sőt a megállapodás tartalmazza azt is, hogy vállalják az amerikai munkások képzését.

Az Egyesült Államok kézitáskagyártó iparának nagy része Kínába, Vietnamba és Indiába  költözött, ahogy minden divatcikk gyártó.

A legnagyobb táskakereskedők, köztük az Coach és a Kate Spade tulajdonosa, a Tapestry, arra törekedett, hogy diverzifikálja ellátási láncát és kevesebb cikket készítsen Kínában, nehogy bajba kerüljenek, ha Trump beint Kínának. 

A Louis Vuitton Rochambeau Ranchet 150 dolgozóval kezdi meg a termelést, az ott gyártott luxusholmikat már a Made in the USA címkével látják el, bár egyelőre nem texasi marhabőrből készülnek.