A mostani tényleg az utolsó napos hétvége - Ide menjen kirándulni

Utazás2019. okt. 26.Miklósi B. Gabi
A rovat támogatója:

Vétek nem kihasználni az utolsó gyönyörű napos hétvégét. Egy tökéletes hétvégéhez nem kell több, mint egy jó kirándulás, valami izgalmas gasztronómia élmény, és estére hazatérni a jól megszokott ágyunkba. Na de hova menjünk? Három ajánlat, három gyöngyszem.

Például Parádra

A Mátrában számtalan népszerű kirándulóhely van, de talán csak az igazán megszállott erdőjárók ismerik az Ilona vízesést, hazánk legmagasabb vízesését.

Persze ne a Niagarára számítsunk a Mátrában, mert akkor nagyot fogunk csalódni, az aktuális esőzésektól függően bő vagy csekély a vízhozam. Parádfürdőről indul az út, egészen vadregényes, amikor beérünk az erdőbe.

Ha Parádfürdőn, a nagy parkolóban hagyjuk a kocsit, akkor oda-vissza kb. tíz kilométeres könnyű túrát tehetünk, ha beljebb megyünk, a félúton levő parkolóig, akkor feleannyit.

A patak vájta vízmosás mellett vezet az út utolsó harmad, az erdő ilyenkor a legszebb arcát mutatja, mindenképpen megér egy kirándulást ez a hely. Csak az árnyékolhatja be a túránkat, ha nem vagyunk elég frissek, mert akkor bizony libasorban fogunk baktatni honfitársaink nyomában, hétvégente azért viszonylag sokan látogatják. Parádon is érdemes körbesétálni, ha még nem jártunk itt, a kastélyok, a nagyszálló és a kocsimúzeum Ybl Miklós által tervezett épületei még a Monarchia hangulatát idézik.

Hol együnk: A környék egyik legnépszerűbb étterme a parádi Kisvendéglő, minőségi házias konyhát visznek, a régióra jellemző ízekkel, káposztás sztrapacskával, palóc gulyással. 

Például Csesznekre

Méltatlanul kevés figyelmet kap a 700 éves cseszneki vár, amely a Bakonyban, Zirc közelében található 

 

A magaslaton álló várrom még ma is megkapó látvány, egészen furcsa, hogy még szerveztek oda semmiféle koncertet vagy fesztivált. A hely adottságait nagy valószínűséggel ki lehetne még aknázni, bár nem biztos, hogy a helyik lelkesednének ezért. A vár nyilván nem egy egész napos program, látogatása után két irányban is folytathatjuk a kirándulást.

Elmehetünk Zircre, megnézhetjük az apátságot, a hatalmas botanikus kertet, bevehetjük magunka a Cuha-patak völgyébe. Vagy pedig folytathatjuk tovább utunkat Bakonybélbe. A gyerekes családoknak a Pannon Csillagda kiváló program, ha megnéztük, ne hagyjuk ki az 1018-ban alapított Szent Mauríciusz monostort sem, ahol a szerzetesek által készített gasztrotermékekből is vásárolhatunk. A monostor mellett elsétálhatunk a Gellért püspük és Szent Imre herceg nevével összefonódó Szentkúthoz is. De ha nem Zirc felé kanyarodunk Cseszneket elhagyva, hanem a másik irányba, akkor Pannonhalmát is meglátogathatjuk. 

Hol együnk: Ha a legmagasabb színvonalú gasztronómiára vagyunk, akkor a pannonhalmi Apátság Viator éttermét érdemes választani, vagy a veszprémi Villa Medicit. Ha bőséges és ízletes házikoszttal is beérjük, akkor térjünk be a Szarvaskút Hotel Kemencés éttermébe. 

Például Ráckevére

Az egyik legromantikusabb magyar kisváros, páratlan fekvése és a termálfürdő már ígéretes egynapos program lehet. A koránkelők elcsíphetik a szombat reggeli piacot a korzón.

Az egész városmagot érdemes bejárni, nincsenek nagy távolságok. Legérdekesebb látnivaló a szerb templom, melynek eredeti építkezését 1487-ben fejezték be, illetve a Savoyai kastély, amely szállodaként üzemel. Maga a Dunapart annyira szép, hogy jó időben akár el is heverészhetünk a parton. A séta után a termálfürdőben is tölthetjük a délutánt, lekerekítve a napot, de akár tovább is autózhatunk a Duna mellett egészen Dunaföldvárig, ahol megnézhetjük a várnak hívott Öregtornyot, amelyről már a török krónikaírók is feljegyzést készítettek. 

Hol együnk: Ráckeve három szállodájának éttermeit érdemes kipróbálni. Ha továbbutazunk, a dunaföldvári Halászcsárdát ne hagyjuk ki.