A nagy európai lopás

Hírek2019. jún. 1.Növekedés.hu

Az általános forgalmi adó, az ÁFA körbeszámlázása lehetőséget teremt bűnbandák számára, hogy milliókat lopjanak az államtól. Az effajta csalás különösen súlyos károkat okoz Németországnak, olvasható a dw.com hírportálon.

Egy friss jelentés 50 milliárd eurós (mintegy 16 176 milliárd forintos) adócsalásról számolt be, amely éveken át zajlott Európában. A bűntényre a jelentés szerzői szerint Németország teremtett lehetőséget, és egyben a német költségvetés lett a csalássorozat legnagyobb áldozata is.

A hatalmas visszaélést 30 különböző ország újságírója fedezte fel, akik a német nonprofit tényfeltáró Correktiv hírügynökség kérésére vettek részt az akcióban. A riporterek az egész kontinenst felölelő bűnbanda egyik tagját nyomon követve derítették fel a folyamatot.

A csalásban résztvevők az olyan termékek kereskedelmébe kapcsolódnak be, mint az autók vagy a mobil telefonok, de foglalkoznak olyan nagy értékű tételekkel is, mint a széndioxid-kibocsátási igazolások. Azt használják ki, hogy minden egyes európai ország különböző ÁFA-kulcsokat alkalmaz, a bűnözők az egyik EU-tagállamból a másikba utaztatják a termékeket és milliós adóvisszatérítéseket igényelnek vissza olyan tételek után, amelyeket soha sem fizettek meg. 

A Correctiv szerint a csalás pénzügyi terheit elsősorban Németország viseli, ahol az adóbevételekből évente 5-15 millió eurót (mintegy 1 618 – 4 853 milliárd forintnak megfelelő összeget) fizetnek ki a csaló kereskedőknek. 

A német rendszer egyben az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy a nyomozók könnyen felderítsék a csalásokat. Az ÁFA beszedését ugyanis az egyes tartományok adóhatóságai intézik, amelyek csak nehézkesen működnek együtt. Arra sem hajlandók, hogy hatáskörüket a szövetségi kormánynak átengedjék.

A nyilvánosságra került jelentés beszámol arról, hogy egy fiatal, Németország nyugati részén élő fiatal, aki kezdetben mobil telefonokat adott-vett egy iskolaudvarban, néhány év alatt hogyan vált az ÁFA-körbeszámlázás kulcsfigurájává. Leírja azt is, hogyan alapított más személyek adatainak felhasználásával alvó társaságokat.

A jelentés figyelmeztet: EU-szintű ÁFA-szabályozás hiányában a tagállamok aligha tudják megállítani a bűnbandákat. Amint visszaigényelték a pénzt, a bűnözők azt azonnal offshore adó-paradicsomokba utalják, ahol az európai hatóságok már nem érhetik utol.