Minden a mai Liverpool–Tottenham labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőről

Elemzések2019. jún. 1.Harle Tamás

A szombati nagy mérkőzés kapcsán természetesen elsősorban a csapatokra és a gazdasági háttérre voltunk kíváncsiak, ám a dollármilliárdok mögött a két hadvezér, a két különlegesen impulzív edző mini portréját is igyekszünk megrajzolni.

A tények:

Liverpool–Tottenham angol házi döntő.

A helyszín az Atletico Madrid 69 ezer főt befogadni képes otthona, a Wanda Metropolitano Stadion.

A kezdés időpontja: 2019. június 1., 21 óra.

Hogy jutottak ide?

Liverpool:

Paraszthajszál, majd bravúr, aztán csoda!

A Pool a csoportkörben kis híján kipottyant. Két idegenbeli zakó (Napoli és Crvena Zvezda) után csoport másodikként jutott tovább, de a harmadik Napolinak is vele azonos 9 pontja volt. Cseppet sem túlzás: paraszthajszálon múlt.

A kieséses fordulókban a Bayern München legyűrése (idegenbeli győzelemmel) és a Portó (tükörsima) kiverése után következett a Barcelona elleni elődöntő. Az idegenbeli 3-0-s vereség után nagyon halványan pislákoltak a liverpooli csapat reményei, ám a visszavágón, fanatikus szurkolóik előtt a BL történetének egyik legfelejthetetlenebb mérkőzésén 4-0-ra győztek.

Tottenham Hotspur:

Paraszthajszál, aztán őrület, majd futballkrimi

Csak hogy a párhuzam a Liverpoollal megmaradjon: a csoportmeccsek során a Spurs továbbjutása is csak egyetlen, vékony hajszálon függött. A Barcelona magabiztosan nyerte a csoportot, ám mögötte a Tottenham úgy lett második, hogy a harmadik helyen záró Interrel azonosan, 8 pontot szerzett.  

A kieséses kör első fordulójában a Dortmund nem jelentett gondot Pochettino csapatának. Sokkal inkább a következő párharc. Sokan azt gondolták, nem jöhet őrültebb meccs, mint amilyen a Manchester City–Tottenham negyeddöntő visszavágója volt (4-4-es összesítéssel, több idegenben szerzett góllal ment tovább a Spurs), ám az Ajax elleni elődöntő még azon is túltett. Hihetetlen fordulatok után a visszavágó legutolsó pillanatig úgy tűnt, hogy a tavasszal a BL-ben bravúrt bravúrra halmozó Ajax megállítja az angol csapatot. Csakhogy eljött az az utolsó pillanat – és a fordulatot hozó gól! A Tottenham idegenben 2-0-s hátrányból felállva, a Bajnokok Ligája történetének egyik legnagyszerűbb fordítását produkálva 3-2-re legyőzte a holland csapatot és (ismét több idegenben szerzett góljának köszönhetően) a döntőbe jutott.

A történtek drámaiságát jól jelzi: amikor a Spurs az utolsó pillanatban fordított, hét-nyolc Ajax játékos egyszerre terült el a pályán, arcát a gyepbe temetve, Mauricio Pochettino, az angolok mestere pedig a lefújáskor térdre rogyott, és a fűre borulva adott hálát a sorsnak a szerencsés fordulatért.

Mi várható a döntőben?

A fentiekből talán kiviláglott, hogy egy végletekig kiélezett, szenvedélyektől túlfűtött mérkőzést várnak a legtöbben. Két olyan csapat került a döntőbe, amelynek harcos játékstílusa, valamint labdarúgóik mentalitása magában hordozza a heroikus küzdelem lehetőségét. És a két edző személye is biztosíték arra, hogy a szenvedély fogja áthatni a meccset. Mindketten 5 éve irányítják a csapatukat, mindketten nagy stratégák, mindketten a KÖZÖSSÉG erejében hisznek leginkább és mindkettejükért tűzbe mennek a játékosaik. De Kloppról és Pochettinóról kicsit részletesebben később.

Melyik csapat értékesebb?

Brutális számok következnek. Az ilyen összevetésekben leghitelesebb forrásnak számító transfermarkt.de oldal adatai szerint

a Liverpool játékoskeretének piaci összértéke 950 millió euró.

A négy legértékesebb játékosa: Mohamed Salah (150 M euró), Sadio Mané (85 M euró), Roberto Firmino (80 M euró) és Virgil van Dijk (75 M euró).

A Tottenham játékoskeretének piaci összértéke nagyságrendileg hasonló, 835 millió euró.

A sérüléséből felépült, így a döntőben minden bizonnyal a kezdőcsapatban kifutó Harry Kane a legértékesebb játékos (150 M euró), aztán Dele Alli (100 M euró), Christian Eriksen (85 M euró) és a dél-koreai Heung-min (65 M euró) következik.

Csak az összevetés kedvéért: a teljes magyar NB I a trasfermarkt.de szerint 100,5 millió eurót ér, a magyar bajnok Ferencváros játékosainak összesített piaci értéke pedig 19,5 millió euró. Közel ötvenszeres a különbség.Mekkora a klubok gazdasági ereje?

A világszerte 200 000 munkatársat foglalkoztató könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég, a KPMG időről időre végez Football Benchmark elemzést, amely keretében Európa 32 legnagyobb fociklubját teszik górcső alá. Az utolsó fellelhető vizsgálat (2018) szerint ezen a listán továbbra is a Manchester United áll az élen 3.255 eurós klubértékkel.

A Liverpool a 8. helyet foglalja el (1.580 M eurós klubérték), míg döntőbeli vetélytársa a 10. a sorban, 1.286 M eurós klubértékkel. Fontos hozzátenni, hogy a Tottenham a növekedést tekintve rekorder a listán, hiszen az utóbbi két év alatt 61 százalékkal (!), mintegy 485 millió euróval növelte cégértékét.

Hogy kerülhet két angol csapat a döntőbe?

A Bajnokok Ligája a korábbi előd (Bajnokcsapatok Európa Kupája, vagyis BEK) versenyrendszerével ellentétben megengedi, hogy a legerősebb futballnemzetek bajnokságából alanyi jogon 4 csapat is bekerüljön a legjobb 32 közé. Ráadásul, ha angol csapat nyerné el a Bajnokok Ligája serleget (mint ahogyan ez most szombaton bizonyosan így lesz), akkor ez azt jelenti, hogy a következő évben 5 PL-csapat lehet ott a Bajnokok Ligája startvonalánál. A Premier League döbbenetes pénzügyi és játékerejét mi sem jelzi jobban, mint hogy a BL-döntő mellett az idén az Európa Liga fináléjába is két PL-csapat jutott (a döntőben a Chelsea 4-1-re verte szerdán az Arsenalt).

Klopp vagy Pochettino lehet a nyerő?

Jürgen Klopp

Rock and roll edzőnek is nevezik. Nála nem tűnik erőltetettnek és kínosnak sem, ha egy sajtótájékoztatóra Beatles-trikóban érkezik és neki még azt is megbocsátják, ha élő adásban olyan szavakat használ, amelyek után másokat talán el is tiltanának. Mindemellett barátságos, vagabund, ám a munkában kőkemény személyisége remekül illik a történelmileg munkás hátterű szurkolóbázissal rendelkező Liverpoolhoz. „We trust you!”, vagyis Bízunk benned! – üzenték már 2014-es érkezésekor is a lelátókon a szurkolók, akik azóta is imádják őt.

Játékosainak ez nem ment ilyen könnyen. Klopp ugyanis a már-már kegyetlen munka híve.

Érkezését követően azonnal bevezette az akár napi három edzés rendszerét. Egy délelőtt, egy délután, egy este – vagy inkább egy délután és kettő este, csak hogy a játékosok hozzászokjanak az esti meccsek terhelési ritmusához.

Egy beszédes adat: a Dormundnál volt olyan meccse, amikor játékosai összességében többet futottak a 90 perc alatt, mint 120 km. Elképesztő teljesítmény.

Mindenki azt mondta, hogy a világ legerősebb, legtöbb meccsét hozó bajnokságban, a Premier League-ben hasonló teljesítményt lehetetlen elvárni a labdarúgóktól. Ám láss csodát: 2016. augusztus 14-én (az Arsenal ellen) 117.6 km tettek a gyepre Klopp játékosai. Ez azóta is Premier League-rekord! Persze csak futásteljesítménnyel még senki nem nyert meccset. Ám a nélkül a mai futballban szinte lehetetlen.

Még egy lényeges kép Kloppról: szinte minden játékosát átöleli, amikor pályára bocsátja vagy lecseréli őket. Bensőséges a viszony, és ez különleges erőt ad a mai Liverpoolnak. Klopp dinamizmusa, vezérszerepe, szenvedélye, bizalma rengeteg erőt adhat a pályán küzdőknek BL-döntőben is.

Éves keresete 11.2 millió font, ezzel éppen befér a legjobban fizetett futballmenedzserek listájának első 10 helyezettje közé.

Maurido Pochettino

Az a jelenet, ahogyan az Ajax elleni fordításkor lerogyott a gyepre, sok mindent elárul a korábbi 20-szoros argentin válogatott (középhátvéd poszton szerepelt) személyiségéről. Mint ahogyan az a döntése is, amely szerint a BL-döntőben a kezdő sípszó előtti csapatképen nem csak a kezdő 11-nek, de a keret mind a 23 labdarúgójának rajta kell lennie! Aki járatos a futball világában, jól tudja, topfociban ilyen talán még soha sem történt.

Pochettino jelszava: Csapatszellem mindenekelőtt!

Az argentin edző úgy volt képes a klub történetének első BL-döntőjébe vezetni a csapatát (1963-ban KEK-et, 1972-ben és 1984-ben UEFA-kupát már nyert a klub), hogy:

  • a 2018/2019-es bajnokságot megelőzően nem igazolhatott új játékost
  • a Manchester City elleni BL-negyeddöntő első mérkőzésén elveszítette legértékesebb játékosát, Harry Kane-t
  • és a klub új stadionjának áprilisi átadásáig csapatával kénytelen volt mindvégig vendégségben játszani a „hazai” meccseit.

Éves keresete 5,5 millió font, tehát éppen fel annak, amit Klopp hazavihet.

Milyen az eddigi egymás elleni mérlegük?

Eddig 9 meccset játszott egymással a Klopp vezette Liverpool és a Pochettino vezette Tottenham. A Liverpool 4 győzelme mellett 4 döntetlen született, míg a Tottenham mindössze egyetlen meccset tudott megnyerni.

Milyen pénzdíjért versengenek a döntőben?

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az idei kiírásban is több százmillió eurót oszt szét a klubok között. Már az előselejtezőben vereséget szenvedő csapatok is 230 000 eurót gyűjtenek, a csoportkörbe jutás pedig már akkor is 15 millió eurót ér, ha ott a csapat netán egyetlen pontot sem szerezne.

A BL-döntő vesztesének 15, míg a győztesnek 19 millió eurót utal csak ezért az egy meccsért az UEFA, és persze a döntőbe jutott csapatok részesülnek az összes többi, ezt megelőző fordulóban a győztesnek járó prémiumból is.

Hogy jön ide Mourinho és Wenger párbaja?!

José Mourinho (BL-t nyert a Portóval és az Internazionale-val is) és Arsene Wenger sok szócsatát megvívott már egymással. Sőt akadt olyan Premier League-mérkőzés, amelyen az Arsenal francia mestere és a Chelsea portugálja szó szerint egymásnak esett a kispadoknál. Az egyik televíziós társaság azonban most gondolt egy merészet és meghívta a két legendás edzőt, hogy a madridi stadionban felállított stúdióban élő adásban közösen kommentálják a BL-döntőt. Mégis megfér két dudás…

Van a BL-döntőnek magyar vonatkozása is

A mostaninak nincs, azonban Puskás Ferenc 1960-as teljesítménye alighanem továbbra is egyedülálló marad.

A BEK (Bajnokcsapatok Európa Kupája) glasgow-i döntőjében 135 ezer néző előtt a Real Madrid 7-3-ra legyőzte az Eintracht Frankfurtot, a „Száguldó Őrnagy” egymaga 4 gólt vállalt a termésből. Mind a mai napig ez a finálék egyéni rekordja.

Érdekesség, hogy a meccs előtt „Öcsinek” írásban bocsánatot kellett kérnie a Német Labdarúgó Szövetségtől, amiért korábban azt nyilatkozta, hogy az ’54-es berni vb-döntőben (itt veszítettünk 3-2-re) a németek doppingot használtak. Puskás leírta, hogy „bocs”, aztán „hintett” négyet.