A NAV kisadókkal kapcsolatos tevékenységét vizsgálta meg az ÁSZ

Hírek2022. feb. 22.Növekedés.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a kisadózó vállalkozások tételes adójához és a kisvállalati adózást választó kisadózókhoz kapcsolódó tevékenységeinek szabályozottsága megfelelően követte a törvényi előírások változásait - állapította meg az Állami Számvevőszék.

A számvevőszéki ellenőrzés úgy értékelte, hogy a NAV szabályszerűen járt el a kisadózók adóellenőrzései, és ugyanígy a hátralékok kezelése során, azaz a bázis tevékenységek rendben zajlottak. A területnek mind a törvényi környezet által meghatározott szabályozottsága, mind a szabályozottságnak megfelelő alapvető eljárásrendje kielégítő.

Az ellenőrzés ugyanakkor hiányosságokat állapított meg olyan speciális részterületeken, mint a bírósági megkeresések alapján foganatosított vagyonelkobzásokhoz kapcsolódó feladatokra vonatkozó belső szabályozás kialakítása, a kisadózók panaszairól nyilvántartás vezetése, valamint a vagyonelkobzások végrehajtása területén.

A NAV intézkedési tervet készítve gondoskodik a megfelelő javításról, miközben az ÁSZ ellenőrzés által is elismerten a jogszabályokat pontosan követve folyamatosan biztosítja e kedvező adózási formák mindenki érdekét szolgáló érvényesülése során a törvényességet - olvasható az ÁSZ honlapján.