Hatékonyabb rákellenes fellépésre van szükség Európában

Egészség2022. feb. 22.H. É.

Az Európai Parlament a közelmúltban elfogadta az átfogó és összehangolt uniós rákellenes stratégia hatékonyságának fokozását célzó ajánlásait, miután a témában készült különbizottsági jelentés megállapította, hogy a rákos megbetegedések több mint 40 százaléka megelőzhető lenne azzal, ha magatartási, biológiai, környezeti, munkahelyi, társadalmi-gazdasági és kereskedelmi kockázati tényezőket összehangoltan kezelnék.

Az Európai Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottsága (BECA) 2020 júniusában jött létre, megbízatása 2021. december 23-án járt le. Javaslataik között szerepel például a dohányzásról való leszokást segítő programok finanszírozása, egy új alkoholstratégia megalkotása, vagy, hogy legyen kötelező az élelmiszerek csomagolásának elülső oldalán feltüntetni a tápértéket.

Közösen a dohányzási ártalom csökkentéséért

Az elmúlt majdnem 30 évben a rák elleni küzdelemben az egészségre káros fogyasztási cikkek tiltása nem hozta meg a várt eredményt. A világon jelenleg is mintegy 1,2 milliárd, Magyarországon pedig több mint 2 millió ember dohányzik, ami a lakosság 1/5-ét teszi ki. Ezért nagyon fontos minden olyan lépés, ami az ártalomcsökkentés irányába mutat.

Az Európai Parlament a rák elleni küzdelem kapcsán elismeri az ártalomcsökkentést, és felhívja az Európai Bizottságot, hogy kövesse nyomon az elektronikus cigarettákkal, a hevített dohánytermékekkel és az új dohánytermék-kategóriákkal kapcsolatos egészségügyi kockázatokról készült tudományos értékeléseket. A bizottság szerint is egyértelmű ugyan az egészségügyi potenciál az új típusú alternatív füstmentes dohánytermékekben, ezt azonban a parlament már nem ismeri el az adók differenciálásában. Holott a differenciált adóztatásnak egy átfogó ártalomcsökkentési stratégia részét kellene képeznie.

Rákkezelés és gyógyszerhiány

A képviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy továbbra is nehezen megoldható a külföldi gyógykezelés vagy a részvétel a más uniós országban zajló klinikai vizsgálatokban. Ezért a meglévő jogszabályok reformját sürgetik annak érdekében, hogy a betegek könnyebben hozzájuthassanak külföldi kezelésekhez és a betegségük miatt szükséges speciális gyógyászati eszközökhöz és szakellátáshoz.

A parlament a külföldi kezeléseknél egységes engedélyezési és visszatérítési szabályokat tartana jónak, beleértve a másodvéleményhez való jogot is. A képviselők szerint hatékonyabbá kell tenni a multinacionális együttműködést és a több országban zajló klinikai vizsgálatok lebonyolítását.

A képviselők a közös közbeszerzési eljárást kiterjesztenék az újszerű, valamint a ritka és a gyermekkori rákos megbetegedéseknél használt gyógyszerekre és kezelésekre. Ennek előnye, hogy így uniós szinten lehetne kezelni az esetleges gyógyszerhiányt, illetve elérhetőbbek és megfizethetőbbek lennének a gyógykezelések. A képviselők emellett a  rákgyógyszerek ellátási láncának diverzifikálására, az ellátási hiányok szorosabb figyelemmel kísérésére és a legfontosabb rákgyógyszerek stratégiai készleteinek létrehozására szólítottak fel.