A németek beengednék a Huawei-t

Hírek2019. dec. 15.Növekedés.hu

A Telefonica Deutschland „kipróbált stratégiai partnereivel”, a kínai Huawei-jel és a finn Nokiával építi ki 5G hálózatát Németországban. A kormány korábban leszögezte: a Huawei-nek bizonyítania kell, hogy berendezései  biztonságosak.

Az ultragyors 5G adattovábbítási hálózatok berendezéseinek gyártása és infrastruktúrájuk kiépítése területén Huawei a világ egyik vezető vállalata. Számos ország azonban, elsősorban az Egyesült Államok attól tart, hogy a Huawei közreműködése biztonsági kockázattal jár és ezért a kínai vállalatot ki kell zárni a meghatározó fontosságú infrastruktúra kiépítéséből.   

A Telefonica Deutschland, amely az O2 márkanév alatt működik, annak a néhány európai szolgáltatónak az egyike, amely a Huawei-t választotta az 5G hálózat egyik szállítójának. 

A vállalat nyilatkozatában közölte:a Huawei és a Nokia képesek a technológia kiépítésére és megfelelnek a német törvények által előírt biztonsági követelményeknek. Gyorsan létre akarja hozni a németországi 5G hálózatot, mivel a kormány a hálózatszolgáltatók szabályainak véglegesítésén dolgozik.  A munka 2020 első hónapjaiban kezdődik és Berlin, Hamburg, München, Köln és Frankfurt térségében várhatóan 2021 végére elkészül. 

A Nokia és a Huawei egymás között egyenlő arányban osztja fel a hálózatépítés feladatait. 

Az Egyesült Államok jó ideje azt állítja, hogy Kína az 5G hálózatokat „trójai falóként”, kémkedésre használja és kormányzati, katonai, üzleti adatokat juttat el a pekingi hatóságokhoz. Washington ismételten arra szólította fel az európai országokat, hogy a Huawei-t az 5G hálózatok kiépítéséből zárják ki. 

Egy 2019. évi tanulmányban az Európai Bizottság az EU szempontjából „stratégiai fontosságúnak” nevezte az 5G hálózatok kiberbiztonságát.

A Telefonica Deutschland elnöke, Markus Haas kijelentette: az 5G technológia tekintetében Németország le van maradva, és nagyon sok, „a tényeket figyelmen kívül hagyó vita” zajlott le a Huawei technológia alkalmazásával kapcsolatban. 

Júniusban a német gazdasági miniszter, Peter Altmaier találkozott a Huawei vezérigazgatójával, Ren Zhengfei-vel és közölte: „a németországi telekommunikáció biztonsága, az állampolgárok adatainak védelme és a német törvényekhez való feltétlen ragaszkodás” alapvető feltétele annak, hogy a Huawei részt vehessen a német hálózat kiépítésében. 

A mostani döntést a miniszter szerint a kínai hardverrel és szoftverrel szemben „egyértelműen megfogalmazott biztonsági követelmények” igazolt teljesítése alapján hozzák meg.