A pénz mégis fontosabb az egészségnél a Wall Streeten? - Óriási botrány a JPMorgannél

Hírek2020. ápr. 7.Növekedés.hu

Az amerikai befektetési banknál gigantikus botrány készülődik. A profit és a piaci részesedés érdekében nem vették figyelembe a járvány idején kötelező szabályokat.

Március 9 új időszámítás kezdetét jelentette a Wall Street egyik legnagyobb befektetési bankjánál, a JPMorgan Chase-nél. A koronavírus már vészesen terjedt, így a cégvezetés közölte a bankház részvénykereskedelemmel foglalkozó munkatársaival, hogy három különböző telephelyre költözteti őket New York városa körül.

A munkaidő megkezdése előtt már látszott, hogy a világ tőzsdeindexei zuhannak mint a kő, ugyanakkor az új telephelyek még nem álltak készen. A főnökök erre visszavonták a korábbi utasítást és berendelték a cég manahattani központjába a kereskedőket.

Azon a hétfőn a JPMorgan nagyobb forgalmat bonyolított le, mint a cég fennállása óta bármelyik nap. Az egyik kereskedő nem érezte túl jól magát, ám ennek ellenére bement dolgozni - ki akarna egy ilyen napot kihagyni?

Három héttel később pozitív lett a tesztje - további 20 másik alkalmazottal együtt. További 65 alkalmazottat otthoni karanténba kellett zárni.

A Wall Street kemény hely, az ott dolgozók hozzá vannak szokva ahhoz, hogy másodpercek alatt kőkemény döntéseket kell meghozniuk. A koronavírus járvány azonban élet és halál kérdése. A sok éve nem látott tőzsdei pánik során, amikor a napi részvényforgalom - és így a kereskedési jutalékok - rekordokat döntöttek meg, a befektetési bankok vonakodtak home office-ba küldeni dolgozóikat. Az otthoni lehetőségek nyilván meg sem közelítik az irodákban, a kereskedési helyiségekben több milliárd dolláros költséggel kiépített infrastruktúra által kínált lehetőségeket. A mai tőzsdei kereskedelem nagyrészt a gyorsaságról szól - néhány másodperc késlekedés súlyos pénzekbe kerülhet.

A Wall Street folyamatos üzemelését, működését New York város hatóságai “alapvető” szolgáltatásnak minősítették.

A New York-i tőzsde ugyan bezárta kereskedési termeit, a nagyobb befektetési bankok közül azonban többen voltak, akik továbbra is berendelték dolgozóikat.

A JPMorgan számára ez a gyakorlat villámgyorsan nagyon fájdalmasnak bizonyult. A járvány terjedése a brókerek között rémületet váltott ki, úgy érezték, hogy a bank hazárdjátékot játszik az egészségükkel a busás profit reményében. A rossz döntésben szerepet játszhatott, hogy a cég első embere, James Dimon nem volt harcképes: egy sürgős szívműtétből lábadozott éppen.

Az alatta lévő vezetők pedig nyomást gyakoroltak a munkavállalókra: közölték velük, hogy fizetésük ezekben az időkben is teljesítményüktől függ.

A bank hivatalos közleménye szerint a kereskedők 80 százaléka a központtól távol dolgozott, s az irodákban több mint 2 méteres távolságot alakítottak ki a munkaállomások között. Azokat, akik tartottak a fertőzéstől, hazaküldték.

A JPMorgan-en belül a járvány a cég Madison Avenue-n található székházának ötödik emeletén harapódzott el - itt zajlik a részvénykereskedelem oroszlánrésze - szivárogatták ki a cég dolgozói a sajtónak. A bajok akkor kezdődtek, amikor a részleg ügyvezető igazgatója már a nap folyamán - március 9-én - egyre rosszabbul érezte magát, hevesen köhögött. Másnap már be se ment dolgozni, nem sokkal később pozitívként diagnosztizálták.

A cég egy ideig igyekezett korlátozni az ezzel kapcsolatos információ áramlást. Amikor azonban pénteken kiderült, hogy a beteg alkalmazott tesztje pozitív lett, a Marc Badrichani, a részleg vezetője a belső kommunikációs rendszeren bejelentette a dolgot. Bardrichani igyekezett nyugtatni a kedélyeket, mondván a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. A bankvezetés később a többi részleggel is közölte, hogy egyik alkalmazottjuk elkapta a vírust. Ekkorra azonban már az USA-t gyakorlatilag lekapcsolták, azok a cégek, amelyek korábban felajánlották alkalmazottaiknak az otthoni munkavégzést, kötelezővé is tették ezt.

A hét folyamán a JPMorgan néhány kereskedőjét más irodákba irányította át, Brooklynba és New Jerseybe, de olyan is volt, akit berendeltek a home office-ból.

A bank humánerőforrás részlege összeállított egy dokumentumot arról, hogy az otthon dolgozók mikor térhetnek vissza irodáikba. Ebben például szerepelt egy ilyen mondat is:

a folyamatos köhögés önmagában még nem jelenti azt, hogy folytatni kéne az önkéntes karantént.

Március 20-án Andrew Cuomo, New York polgármestere elrendelte minden nem az alapvető szükségletek kielégítését ellátó üzlet és szolgáltatás bezárását. Azon a hétvégén a JPMorgan végleg elvetette a kereskedők különböző telephelyeken való elkülönítésének ötletét, és elrendelte az otthoni munkavégzést.

Ennek ellenére a kereskedési részleg továbbra is nyitva maradt és néhány menedzser továbbra is nyomást gyakorolt a brókerekre, hogy menjenek be dolgozni - számoltak be a helyzetről az érintettek a sajtónak.

Pár nappal később a bank részvénykereskedelmi üzletágának globális vezetője kijelentette, hogy az üzlet látja kárát, ha túl sok alkalmazott esik ki. Hozzátette, hogy a JPMorgan versenytársai lemaradtak a piaci versenyben, így a jelenlegi szituáció kedvező alkalmat kínál ahhoz, hogy a bank növelje piaci részesedését.