Brutális mértékben átrendeződött a kiskereskedelem: Magyarország és Románia vezeti az uniós forgalmi listát

Elemzések2020. ápr. 7.Harsányi Péter

Az Európai Unióban Magyarországon és Romániában növekedett toronymagasan a legnagyobb ütemben a kiskereskedelmi üzletek forgalma februárban. Márciusban még erősebb számok várhatók. A kereslet eltolódhat az élelmiszerek, a gyógyszerek, a konyhai berendezések és a sok otthon töltött idő miatt az informatikai cikkek irányába. A forgalombővülést az is támogatja, hogy Magyarország az Európai Unión belül a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkező országok közé tartozik.

Minden várakozást felülmúlva 11,3 százalékkal növekedett februárban a hazai kiskereskedelmi forgalom a szezonálisan kiigazított adatok szerint.  Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 10,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal emelkedett az értékesített volumen.

Forrás: KSH

Ez a bővülési dinamika az egész Európai Unióban kimagasló, egyedül Románia előzött meg bennünket egy hajszállal.

Kiskereskedelmi értékesítések alakulása, 2020 február, éves összevetés

Forrás: Eurostat, növekedés.hu

Koronavírus-hatás

A koronavírus miatt február végén megindult az első vásárlási hullám. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becslései szerint ez az egyedi hatás a teljes kiskereskedelmi forgalom 11,3 százalékos bővüléséből 5,7 százalékpontot magyaráz.

Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem volumenének 11 százalékos növekedéséből 7 százalékpontot, a gyógyszer-, gyógyászati és illatszerüzletek esetében a 16 százalékos bővülésből mintegy 10 százalékpontot.

Mi várható?

A márciusi kiskereskedelmi adatok még nagyobb növekedésről tanúskodhatnak majd, miután a lakosság ebben az időszakban rohamozta meg a boltokat. A mostani növekedési dinamika mellesleg messze meghaladja a Karácsony vagy a Húsvét előtti számokat.

A második negyedévben ugyanakkor jelentős visszaesés következhet be, miután a lakosság nagy része otthon maradhat, és a korábban megvásárolt készleteit élheti fel.

Sok múlik azon, hogy mikor tetőzik és mikor cseng le a járvány. Kedvező esetben az év második felében a lakosság bepótolhatja az elhalasztott vásárlásokat. Ennek hatására pedig a kiskereskedelmi értékesítések az év egészében összességében lendületesen növekedhetnek és részben kompenzálhatják a többi ágazatban keletkező károkat.

Sokat számít az is, hogy Magyarország az Európai Unión belül a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkező országok közé tartozik. Ez alapvetően ellenállóbbá teszi hazánkat makrogazdasági szinten.

Munkanélküliségi ráta alakulása

Forrás: Eurostat, növekedés.hu

A vásárlások szerkezete is megváltozhat. A kereslet egyértelműen az élelmiszerek, a gyógyszerek, a konyhai berendezések és a sok otthon töltött idő miatt az informatikai cikkek irányába tolódhat el. A tartós fogyasztási javak, úgymint a ruházat vagy a bútorok iránti kereslet azonban drasztikusan visszaeshet.

Masszív emelkedő trend

Az elmúlt években látott kétszámjegyű béremelkedésnek és a történelmi magasságokban lévő foglalkoztatottságnak köszönhetően a kiskereskedelmi értékesítések volumene több mint 32 százalékkal bővült 2015 végéhez képest.

Forrás: KSH