A pénzügyi tudatosság fejlesztésének egyik célja az öngondoskodás ösztönzése

Hírek2019. máj. 13.MTI

A kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztésével szeretné felhívni a figyelmet az öngondoskodásra, prioritásnak tekinti, hogy a pénzügyi edukáció a köznevelés részévé váljon - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára hétfőn.

Az államtitkár az Okosan a pénzzel című, a pénzügyi tudatosság fejlesztését megalapozó, a legfrissebb kutatásokat és eredményeket bemutató konferencián kifejtette: a pénzügyi tudatosság fejlesztése azért fontos, mert folyamatosan új, egyre bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg, és az ismeretek hiánya hatalmas károkat tud okozni a lakosságnak. Emellett a demográfiai trendek - például az egyre magasabb átlagos életkor - miatt is egyre fontosabb a pénzügyi tudatosság, az, hogy az állami nyugdíjrendszer mellett egyfajta öngondoskodás kialakuljon. 

A lakosság megtakarítási lehetőségei az utóbbi időben jelentősen emelkedtek, kiemelkedőek európai, közép-európai viszonylatban is. A kormány adókedvezményekkel, lakossági állampapírokkal ösztönzi az öngondoskodást - mondta az államtitkár. A gazdasági háttérről szólva kiemelte, hogy 2018-ban közel 5 százalékkal nőtt a GDP, a beruházások 16,5 százalékkal, a fogyasztás pedig 5,3 százalékkal bővült, a foglalkoztatási ráta sosem látott magasságban van, a munkanélküliségi ráta rekordalacsony. Az első negyedévi GDP-adat a héten jön ki, de a januári-februári ipari, építőipari, fogyasztási, beruházási adatokból már látható, hogy a lendület továbbra is kitart - tette hozzá. 

A kedvező gazdasági helyzetnek köszönhetően a lakosságnak több pénze van, magasabb az elkölthető jövedelme, pénzügyi sérülékenysége csökkent. A több pénz azonban nem járt együtt a pénzügyi tudatosság erősödésével, az OECD-módszertanon alapuló 2018-as felmérés eredményei szerint a lakosság pénzügyi tudatosságának az átlagszintje a 2010-es és a 2015-ös felméréshez képest is csökkent - mondta. Az államtitkár hangsúlyozta: ezért is nagyon fontos, hogy a pénzügyi edukáció a köznevelés részévé váljon. A diákoknak ugyanolyan jól ismerniük kell a pénz működését, ahogyan például a biológiai, a földrajzi vagy történelmi tudnivalókat. 

Az eddigi eredmények közül kiemelte a Pénz7 program sikerességét, amely az első fél évben több mint 200 ezer diákhoz jutott el. Idén a készpénzmentes iskolák program végigvitelét tűzték ki célul, emellett szakmai konferenciákat támogatnak, együttműködési megállapodásokat terveznek a pénzügyi szervezetek érdekképviseleteivel, tematikus táborokat rendeznek, tematikus témákkal látják el a diákújságokat.