A svéd NATO-tagságról beszélt Szijjártó Péter

Hírek2023. okt. 24.MTI, Növekedés.hu

Nem változtatott semmit a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának magyarországi helyzetén az, hogy a török elnök beterjesztette a parlament elé a skandináv ország belépését jóváhagyó törvénytervezetet - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére érkezve közölte, hogy a nap folyamán beszélt török kollégájával, Hakan Fidannal, aki tájékoztatta, hogy Ankarában is a törvényhozás elé terjesztették a svéd NATO-tagság ratifikációját.

A mi helyzetünkön ez nem változtat semmit. Magyarország parlamentje egy szuverén ország szuverén parlamentje, tehát szuverén döntést fog hozni ebben a kérdésben

- szögezte le.

"És most azzal, hogy Törökországban is megtörtént az ügynek a parlament elé való beterjesztése, ezzel gyakorlatilag most a török parlament ott tart, ahol a magyar parlament hosszú hónapok óta van, hiszen a magyar parlament számára is a kormány már beterjesztette a ratifikációhoz szükséges határozattervezetet" - mutatott rá.

Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnap aláírta Svédország NATO csatlakozását, a török parlament ennek ratifikálásáról szavaz a közeljövőben. Erdogan döntését ma üdvözölte Jens Stoltenberg NATO főtitkár - írja a Hüriyyet török napilap. Ulf Kristersson svéd kormányfő is örömét fejezte ki a török döntés miatt, és a mihamarabbi ratifikációban bízik.

A török elnök több mint egy évig tartó lebegtetés után adta áldását a svédek csatlakozási kérelmére.

A török parlament külügyi bizottsága után a plenáris ülésen szavaznak a ratifikálásról a török parlamenti képviselők, az elfogadáshoz sima többség elegendő.

Törökország már áprilisban megszavazta Finnország NATO csatlakozási kérelmét, de a svédekét a terrorizmus elleni közös fellépés miatt halogatta.

Svédország és Finnország az után adta be tagfelvételi kérelmét a NATO-hoz, hogy tavaly februárban Oroszország lerohanta Ukrajnát - írja a lap.

Törökország 1952 óta a védelmi szövetség teljes jogú tagja.