MNB alelnök: Kikerülhettünk a recesszióból!

Hírek2023. okt. 24.Sz.A.

Az infláció nem játék, jövőre is folytatni kell az infláció mérséklését. Javult az ország külső egyensúlyi pozíciója, de a geopolitikai kockázatok emelkedtek. Év végére 11 százalék lehet az alapkamat szintje - mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a mai kamatdöntés utáni sajtó háttér-beszélgetésen.

A monetáris politika új szakaszába lépett októbertől, ezen adatvezérelt módon, az inflációs pályát befolyásoló tényezők és a kockázati környezet alakulása szerint - hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a mai kamatdöntés után.

Mint mondta, az erőteljes dezinfláció és az ország sérülékenységének csökkenése lehetővé tette, hogy az MNB csökkentse az alapkamatot.

Ugyanakkor az erősödő kockázatok miatt indokolt a körültekintő megközelítés fenntartása, és a kamatcsökkentés korábbinál lassabb ütemű folytatása.

Nem dőlhetünk hátra, az infláció nem játék, a dezinflációt jövőre is folytatni kell, amit egy pozitív reálkamat-környezet támogathat.

- tette hozzá, kiemelve, hogy a kockázati megítélés kulcsfontosságú a monetáris politika alakítása szempontjából.

Az elmúlt időszakban erősödött a kockázatkerülés a világ pénzpiacain. A fejlett piaci hozamemelkedés és a szélesedő geopolitikai konfliktusok rontották a befektetői hangulatot.

Az infláció az év végére egy számjegyűvé válik, a dezinflációt jövőre is folytatni kell.

Kikerülhettünk a recesszióból a harmadik negyedévben, megkezdődhetett a hazai gazdasági teljesítmény fokozatos élénkülése indult meg

- fogalmazott.

Mint mondta, a külső egyensúly javult, a folyó fizetési mérleg augusztusban ismét többlettel zárt.

A fejlett piacokon jelentős hozamemelkedés zajlott le: több mint egy évtized után visszatértek a pozitív reálkamatok.

Az európai gázárak emelkedtek, miközben az olajárak is magas szintre kerültek.

Folytatódott az erőteljes hazai dezinfláció, az infláció januárban tetőzött, a piaci versenyt növelő kormányzati intézkedések és a szigorú monetáris politika együtt fejtette ki a hatását.Az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár árszintje csökkent szeptemberben.

- Az MNB továbbra is körültekintő megközelítést alkalmaz: továbbra is adatvezérelt módon, a bejövő adatok alapján hoz döntést a kamatokról - hangsúlyozta Virág Barnabás.

Kérdésre válaszolva elmondta: év végén 7-8 százalékos lehet az infláció. Az év végi elemzői kamatvárakozás 11 százalék, ami reális lehet a jelenlegi ismeretek alapján.

A mai kamatcsökkentésről szólva elmondta: a Monetáris Tanácsban több opció is - az 50 és a 100 bázispontos csökkentés - is az asztalon volt, végül a 75 bázispontos csökkentés mellett szavazott a tanács.