Boeing-részvényekből vásárolt be a szaúdi vagyonalap

Hírek2020. máj. 18.Növekedés.hu

Szaúd-Arábia nemzeti befektetési alapja, a 300 milliárd dollár összértékű Public Investment Fund (PIF) két irányú stratégiát követ. Egyrészt felépít egy nemzetközi vállalati részvényportfóliót, másrészt olyan helyi projekteket finanszíroz, amelyek elősegítik Szaúd-Arábia olajfüggőségének csökkentését - számol be a Reuters.

A PIF a korábbiakban 2 milliárd dollár értékű üzletrészt szerzett az Uber Technologies és az elektromos autókat gyártó Lucid Motors vállalatokban. Korábban rendelkezett egy kis tulajdonrésszel a Tesla-ban is.

A PIF biztosította a japán befektető, a SoftBank 100 milliárd dolláros Vision Fund alapja forrásainak közel felét is. Ez az alap azonban technológiai befektetésein veszteségeket szenvedett.

A PIF egy türelmes, hosszú távú befektető. Ennek megfelelően olyan stratégiai lehetőségeket keresünk világszerte és Szaúdi-Arábiában, amelyek képesek jelentős, hosszú távú nyereség termelésére, hasznosak Szaúd-Arábia lakossága számára és elősegítik az ország gazdaságának növekedését

olvasható a befektetési alap honlapján.

A PFI vezetője, Yasir al-Rumayyan egy nemzetközi fórumon azt mondta: olyan ágazatokban keres befektetési lehetőségeket, mint a légiközlekedés, az olaj-és gáz ipar és szórakoztatási szolgáltatások. Hozzátette: e területeken a koronavírus-járvány elmúltával komoly fejlődési lehetőséget lát.

E hónapokban a PIF világszerte vásárol kisebbségi vállalati tulajdonrészeket, kihasználva a piacok átmeneti visszaesését. Ez év elején olyan energetikai óriások üzletrészeit szerezte meg, mint a Royal Dutch Shell, a Total, az Eni és a norvég Equinor.

Április folyamán a PIF bejelentette, hogy 8,2 százalékos üzletrészt szerzett a koronavírus által sújtott brit-amerikai hajózási társaságban, a Carnival Corp-ban, amely jelenleg a világ legnagyobb utaztatási-és szabadidős vállalata. A bejelentést követően a társaság részvényeinek árfolyama 30 százalékkal emelkedett.

Az Alap az elmúlt napokban újabb kisebbségi üzletrészeket vásárolt meghatározó amerikai vállalatokban. A szabályozó hatósághoz benyújtott tájékoztató szerint a Boeing, a Facebook a Citigroup és más, tőzsdén jegyezett cégek részvénycsomagjainak értéke összességében megközelíti a 10 milliárd dollárt.

A szaúdi alap jól bevásárolt

fogalmazott tweet-üzenetében Ali Al-Salim, a Dubai-ban működő Arkan Partners tanácsadó cég társalapítója.