Nem bírtak ki fél évet az olasz politikusok, az energiaválság kellős közepén buktatták meg Draghit

Hírek2022. júl. 21.Sz.A.

Beadta lemondását Mario Draghi olasz kormányfő, miután kihátrált mögüle az Öt Csillag Mozgalom egyik fele, a Liga és Hajrá Olaszország. Jövő év elején járt volna le a kabinet mandátuma. Az előrehozott választásokat szeptemberben tartják. A hírre az olasz tőzsde zuhant, az állampapírok kamata pedig megugrott. A Draghit megbuktató pártok között is éles a konfliktus.

Ma beadta lemondását Mario Dragho olasz miniszterelnök Sergio Mattarella köztársasági elnöknek.

Tegnap ugyanis az egyébként népszerű Draghi nem kapott elég támogatást a törvényhozásban ülő képviselőktől.

A hírre emelkedett az olasz állampapírok hozama, vagyis az olaszok drágán megfizetnek azért, hogy a jövő év elején amúgy is esedékes választások helyett előrehozott választásokat kell majd tartani.

A német kötvényekhez képest ma reggel már több mint 220 bázispont volt az eltérés, az olasz állampapírok kamata 3,7 százalék körüli szintre emelkedett.

A kétéves állampapírnál 100 bázispontra nőtt az eltérés a német szinthez képest, így most 1,6 százalék körül alakul a kamatszint.

Olasz lapinformációk szerint az előrehozott választásokra szeptember második felében kerülhet sor.

Mario Draghit az euró megmentőjeként ismerik, tekintélye egy ideig arra volt elég, hogy tavaly februárban alakított egységkormányával számos válságkezelő lépést megtehessen.

Koalíciójából először az elitellenes Öt Csillag Mozgalom egyik fele lépett ki, majd a tegnapi bizalmi szavazáson nem támogatta őt eddigi koalíciós partnere, a Matteo Renzi vezette Liga, és a Forza Italia. 

A milánói tőzsde esett a hírre, idén már 24 százalékos mínuszban van, ezzel a legrosszabbul teljesítőnek számít az euróövezetben.A jobbközép pártok között is éles ellentétek vannak: a Draghi-kormányban nem vett részt ugyanis az Olaszország Testvérei nevű szélsőjobboldali párt, amely 23 százalékos támogatottságával az egyik legnépszerűbb a balközép Demokrata Párt (PD) mellett.

Matteo Renzi Ligája és a Silvio Berlusconi exkormányfő vezette Forza Italia népszerűsége július közepén 15, illetve 8 százalék körüli szinten állt.A Giuseppe Conte korábbi kormányfő vezette, eredetileg elitellenes Öt Csillag Mozgalom mélyrepülésben van, miután sokan - többek között a volt külügyminiszter, Luigi Di Maio is - kiléptek a frakcióból, így a párt támogatottsága a 10-11 százalékos szintre zuhant.

Az olasz gazdasági problémák java - az energiaválság, a magas infláció és a lassuló növekedés mellett - a magas államadósságból fakadnak, ennek szintje a GDP-hez képest már 150 százalék, 2,25 trillió euró. Ennek finanszírozásában az Európai Központi Bank nagy segítséget ad, de a kötvényvásárlási program leépítésre kerül, így a kamatteher egyre több adófizetői pénzt emészt fel.

Pont egy olyan helyzetben, amikor a magas rezsiárak miatt amúgy is kell költeni a bajba kerültek megsegítésére.Az olasz kormányválság ebben a kiélezett helyzetben az egész euróövezetre, és közvetetten Magyarországra nézve is kedvezőtlen: Olaszország az euróövezet egyik legnagyobb gazdasága, eladósodottsága komoly kockázatot jelent a valutaövezet egészének.

Továbbá az olasz bankrendszerben is sok kockázat maradt a még le nem írt bedőlt hitelek miatt.

Az Unicredit árfolyama - az orosz háború, és az orosz kitettség miatt - idén már 35 százalékkal került lejjebb.