Orosz kézen lévő területekre csaptak le az ukránok

Hírek2022. júl. 27.D.J.

Viszont hiába a nyugati szankciók, úgy tűnik az orosz gazdaság a vártnál jobban fog teljesíteni.

Ez történt az orosz-ukrán háború 153-dik napján:

- Az ukrán erők az orosz kézen lévő Herszon régióban az egyik fő utánpótlási útvonalat támadták és lecsaptak a stratégiailag fontos Antonivszkij-hídra, amelyet az elmúlt napokban többször is bombáztak. A Dnyeper folyó felett futó 1,4 kilométer hosszú híd nélkül az oroszok nehezen tudnák ellátni a Herszon régióban lévő egységeiket.

- Az oroszok továbbra is inkább a civil létesítményeket, vagyis kórházakat, iskolákat és mozikat támadnak – mondta el az egyik regionális kormányzó Oleh Syniehubov, aki szerint még azok is célpontokká váltak, akik a humanitárius segélyekért állnak sorba.

- Augusztus 30. és szeptember 5. között az orosz védelmi minisztérium hadgyakorlatot tervez az ország keleti részén.

- A török államfő Recep Tayyip Erdoğan augusztus 5-én látogatást fog tenni az oroszországi Szocsiban. Várhatóan Vlagyimir Putyinnal fog találkozni.

- Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az európai uniós gáztakarékossági rendelet megalapozatlan, végrehajthatatlan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit. Végül az uniós gáztakarékossági rendeletre csak Magyarország szavazott nemmel. Minderről külön cikkünkben bővebben is írtunk.

- Az ukrán gabonaexport közös koordinációs központját szerdán fogják megnyitni Isztambulban ünnepélyes keretek között - közölte a török ​​védelmi minisztérium. Ukrajna gabonaexportjának újraindításáról Oroszország, Törökország, Ukrajna és az Egyesült Nemzetek Szervezete a múlt héten írta alá az egyezményt.

- Az Ukrajnába tartó fegyverszállításokat fel kell gyorsítani – mondta el Annalena Baerbock német külügyminiszter.

- Azután, hogy az EU úgy döntött: Litvániának át kell engednie Oroszországból Kalinyingrádba a szankcionált árukkal megrakott vonatokat, megérkezett az első ilyen szállítmány az orosz exklávéba.

- Hogy a gazdaságukat megerősítsék Ukrajna egy 15-20 milliárd dolláros programról kíván megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal.

- A nyugati szankciók ellenére úgy tűnik az orosz gazdaság a vártnál jobban fog teljesíteni, részben az emelkedő energiaárak miatt. A Nemzetközi Valutaalap javított a korábbi becslésén: eszerint 8 helyett 6 százalékkal fog csökkeni idén az orosz GDP.

Mint az IMF vezető közgazdásza Pierre-Olivier Gourinchas rámutatott: ez még mindig jelentős recessziót jelent.

- Az a brit állampolgár, aki Ukrajnában orosz-barát  anyagokban számol be a háborúról, felkerült az Egyesült Királyság szankciós listájára. Graham Phillipst azzal vádolják, hogy Moszkva támogatása mellett terjeszti az orosz propagandát.