A Szudánban rekedt amerikaiak nem számíthatnak katonai mentőakcióra

Hírek2023. ápr. 25.MTI

Az Egyesült Államok lépéseket tett annak érdekében, hogy segítse azon állampolgárait, akik el akarják hagyni a polgárháborús Szudánt, de nem tervez katonai mentőakciót kimenekítésükre - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn.

Jake Sullivan az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Egyesült Államok hírszerző, megfigyelő és felderítő eszközöket telepített az országba annak érdekében, hogy elősegítse állampolgárainak biztonságos mozgását Szudánon belül a főváros Kartúm és Port Sudan kikötőváros között. Ugyanakkor hozzátette, hogy amerikai katonai egységek nem tartózkodnak az országban.

A nemzetbiztonsági tanácsadó megerősítette, hogy az amerikai kormány minden elképzelhető lehetőséget megvizsgál, amivel segítheti az amerikaiakat, de csapatok küldése nincs napirenden.

Nem általános gyakorlat az Egyesült Államok részéről, hogy katonákat küldjön háborús övezetekbe amerikai állampolgárok kimentésére

- fogalmazott, és hozzátette, hogy Afganisztán kivétel volt, de

nem tettük ezt Líbiában, nem tettük ezt Szíriában, nem tettük ezt Jemenben, és nem tettük ezt Ukrajnában sem.

A védelmi minisztérium szóvivője szintén hétfőn sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Pentagon légi hírszerzést és megfigyelést végez a térségben, valamint a szárazföldi útvonalak biztonságának állandó értékelésével segíti a mozgást. Pat Ryder dandártábornok az országban rekedt amerikai állampolgárok helyzetével kapcsolatban azt mondta, hogy pillanatnyilag nem lehet beszélni jelentős számú olyan amerikairól, aki szeretné elhagyni Szudánt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a következő napokban is szorosan egyeztetnek a külügyi tárcával, és készen állnak segítséget nyújtani.

Az Egyesült Államok haditengerészetének két hajója van a térségben, amely szükség esetén segítséget tud nyújtani civilek szállításában és egészségügyi ellátásában: az USS Lewis B. Puller expedíciós mobil bázishajó Szudán partjainál, valamint oda tart egy romboló is, az USS Truxtun - jegyezte meg a Pentagon szóvivője. 

Az amerikai különleges erők emberei vasárnap elővigyázatosságból kimenekítették a szudáni fővárosban dolgozó amerikai diplomatákat, a külügyminisztérium pedig felfüggesztette a nagykövetség működését, ide értve minden konzuli szolgáltatást.

A lépés nyomán hétfőn a kormányzatot több kritika érte azzal kapcsolatban, hogy magára hagyott amerikai állampolgárokat, akik így Szudánban rekedtek. A becslések szerint a háborús káoszba süllyedt Szudánban mintegy 16 ezer amerikai állampolgár él, egy részük kettős állampolgár.