A tálibok vállalkozni akarnak

Hírek2023. feb. 20.MTI

Afganisztán a vállalkozások fellendítése érdekében gazdasági övezetté  alakítaná át a külföldi erők katonai támaszpontjait - írta a BBC online kiadása a tálib kormányzat közlése alapján.

A tálib vezetés által hozott döntést a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes, Abdul Gáni Baradar jelentette be.

Az ipari és kereskedelmi minisztériumnak fokozatosan át kell vennie a külföldi erők megmaradt katonai bázisai feletti irányítást, hogy azokat különleges gazdasági övezetekké alakítsák át

mondta.

A beruházások a fővárosban, Kabulban és az északi Balkh tartományban fekvő létesítményekkel kezdőnek - nyilatkozott Abdul Gáni Baradar, aki további részletekre nem tért ki.

A belföldi támogatottság növelése és a jobb kormányzás érdekében a tálibok elsődleges célja az államkincstár mielőbbi feltöltése" - mondta a szingapúri S. Rajaratnam Nemzetközi Tanulmányok Intézetének munkatársa, Muhammad Faizal Bin Abdul Rahman. "Ennél is fontosabb, hogy a táliboknak bizonyítaniuk kell a gazdasági tervezettség iránti elkötelezettségüket, amely magában foglalja a szomszédos országokkal folytatott regionális kereskedelem felélénkítését, valamint a potenciális külföldi befektetők számára a főváros és a határmenti települések mellett létrehozott biztonsági zónák kiépítését is

jelentette ki Faizal.

Afganisztán gazdag ásványkincsekben, többek között földgázban, rézben és ritkaföldfémekben, de ezeket az utóbbi négy évtized konfliktusai miatt alig tudta kiaknázni.

A külföldi katonai erők kivonása óta Afganisztán pénzügyi helyzetét számos más jelentős probléma is nehezíti. Az afganisztáni nemzeti bank tengerentúli vagyonelemeit befagyasztották, a kormánytagok ellen szankciókat léptettek életbe, valamint a legtöbb külföldi gazdaságot élénkítő segélyt felfüggesztették.

Az év elején az afganisztáni tálib vezetés bejelentette, hogy Kínával közösen készül feltárni egy olajmezőt Észak-Afganisztánban.