A Tesla főnöke szerint az Egyesült Államokban jövőre megjelennek a „robotaxik”

Hírek2019. ápr. 29.Növekedés.hu

Elon Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla vezérigazgatója a bbc.com hírportál szerint bejelentette: arra számít, hogy cégének önvezető robotaxijai 2020-ra az utakon lesznek.

A vállalkozó akkor tette ezt a nyilatkozatot, amikor egy, az önvezető autók számára kifejlesztett mikrochip sajátosságait ismertette. Bemutatott egy számítógépes berendezést is, amelyről azt állította: az új mikrochip segítségével valamennyi, az önvezetéshez szükséges képességgel rendelkezik.

Elon Musk befektetőknek azt mondta: várakozása szerint a hatóságok az önvezető járművek egyes csoportjai esetében engedélyezni fogják az utazás megosztás gyakorlatát. Hozzátette:

Nagyon bízom abban, hogy jövőre önvezető robo-taxik közlekednek majd.

A Tesla arra számít, hogy ezek a taxik az Uber és az Airbnb üzleti modelljéhez hasonló üzemben működhetnek.

A vezető nélküli járművek alkalmazása előtt azonban még technikai és jogi akadályok tornyosulnak. Egyenlőre nem tekinthetőek eléggé kifinomultnak ahhoz, hogy mozgásuk összevethető legyen a sofőrök által vezetett autókkal, és a közutakon nem tűnnek elég biztonságosnak sem.

Elon Musk kijelentette:

a birtokában lévő, testre szabott chip a jelenlegi legjobb ilyen eszköz, amely az önvezetés megvalósítására irányuló munka jelentős mérföldkövének tekintendő.

A Tesla járművei szakértők szerint azonban még ezzel együtt sem érték el az autonómia azon szintjét, amely szükséges az önvezető minősítés megszerzéséhez. 

Az autonómia 4. szintje azt jelenti, hogy a jármű egy ember felügyelete alatt képes önmagát irányítani.

Ahhoz pedig, hogy valóban önállóan, emberi beavatkozástól függetlenül közlekedjen, az 5. szint követelményeit kell teljesíteni. Ezt a szintet eddig egyetlen Tesla- autó sem érte el.

A korábbiakban Elon Musk azt ígérte, hogy az önvezető járművek 2018-ban jelennek meg az utakon.