A világ legdrágább képének kalandos sorsa

Hírek2017. nov 20.Növekedés.hu

Leonardo da Vinci utolsó festményét nemrégiben adták el egy New York-i árverésen, 450 millió dollárért (119 milliárd forint). A közel húsz perces licitálás után rekordösszegért elkelt mű a Salvator Mundi nevet viseli, és valószínűleg egy magánmúzeum volt a vásárló. Még soha ennyit nem fizettek egy képért. A festmény egyike Da Vinci nagyjából tizenöt fennmaradt alkotásának. Jézus Krisztust ábrázolja, aki egy kristálygömböt tart, jobbkezét pedig áldásra emeli. A kép neve, Salvator Mundi, amely latinul azt jelenti: „a világ megmentője”. A 65x45 centiméter nagyságú alkotás keletkezése körülbelül 1500-ra tehető. A portré a 17. században az angol király I. Károly tulajdonában volt, 1900 körül viszont nyoma veszett. Sokáig azt hitték végleg eltűnt, és a bizonytalan eredet miatt 1958-ban mindössze 44 fontsterlingért került eladásra. Többen kételkedtek a származását illetően, korabeli másolatnak hitték csupán, és csak 2010-ben állapították meg, hogy ez valóban az eredeti példány. A mostani licit 70 millió dollárról (közel 18 milliárd forintról) indult, és pillanatok alatt kétszáz millió fölé ugrott. Mikor a felajánlott összeg elérte a 370 millió dollárt, már csak ketten harcoltak a képért, végül az illetékkel együtt 450 millió dollárért kelt el az utolsó Da Vinci festmény.  Az előző tulajdonos egyébként egy orosz milliárdos Jevgenevics Ribolovjev, a Monaco futballklub tulajdonosa volt, aki annak idején 127 millió dollárért vette meg a képet egy svájci műgyűjtőtől, majd 180 millió euróért adta tovább a Paris Saint-Germain arab tulajdonosának négy évvel ezelőtt. A képre 19 percig licitáltak, tíz millió dolláronként emelve a tétet. Az aukciót a Christie's globális elnöke vezette, aki 200 millió dolláros határnál csendet kért a tapssal többször is megszakított alku közben, hogy közölje: történelmi pillanatnak részesei az egybegyűltek. A nagyvonalú vevő kilétét nem fedték fel a nyilvánosság előtt, a Corriere della Sera olasz napilap értesülései szerint minden bizonnyal egy magánmúzeum volt a titokzatos vásárló. A manhattani aukciósház egyébként nagyon jó évet zár majd: még e festmény nélkül is sokkal több bevételt ért el, mint tavaly. Ugyanezen az árverésen egyébként 60,8 millió dollárért adták el Andy Warhol „Az utolsó hatvan vacsora” című alkotását is. Az eddigi rekordot Willem De Kooning Interchange című alkotása tartotta, amely 2015-ben 300 millió dollárért kelt el, a listán a második helyen Picasso Algíri asszonyok című képe állnak, amelyet egy katari sejk vásárolt meg 179 millió dollárért. Ettől az értéktől nem sokkal marad le Amadeo Modigliani Piros akt című portréja, amelyért két évvel ezelőtt egy kínai mágnás 170 millió dollárt fizetett.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.