Alkalmazkodás zajlik az infláció miatt: erősen csökkent az élelmiszerboltok forgalma

Hírek2022. dec. 5.MTI, növekedés.hu

Mérséklődött a boltok forgalma októberben, különösen az élelmiszerboltokban volt nagy a csökkenés mértéke, több mint 7 százalékos. A benzinkutaknál eközben közel 20 százalékkal emelkedett a forgalom - derül ki a KSH adataiból.

Az év első felére jellemző költekezés után már látszódik, hogy alkalmazkodik a lakosság a magas inflációhoz. Különösen az élelmiszerek esetében igaz ez, ahol több mint 40 százalékos volt októberben a drágulás mértéke éves összehasonlításban.

Októberben ugyan még kis mértékben, 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, de ez főleg az üzemanyag vásárlások megugrásának köszönhető. Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,6 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb visszaesés az öt hónapja tartó trenden belül - közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal.Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 7,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,9 százalékkal csökkent.Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 19,7 százalékkal nagyobb volt a tavaly októberinél.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1520 milliárd forintot ért el, ami 19,1 százalékos nominális növekedést mutat, miközben az infláció 21,1 százalék volt októberben, éves alapon nézve.

Az országos kiskereskedelmi forgalom

- 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben,

- 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben,

- 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - közölte a KSH.

Január-októberben a forgalom volumene 7 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában, ami mutatja, hogy a fogyasztás emelkedésének zöme az év első felében zajlott.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén 6-6,5 százakékkal emelkedhet a kiskereskedelem forgalma, amely jövőre már lenullázódhat, sőt, minimálisan mérséklődhet.

- Az élelmiszerüzletek forgalmának mérséklődése nem meglepő, figyelembe véve a termékcsoport 40 százalék körüli áremelkedését, amely az olcsóbb termékek kereséséhez, sőt, a mai adatok szerint már a vásárlások visszafogásához is vezet - írja kommentárjában Regős Gábor, a Makronom Intézet szakmai vezetője.
A magyar kiskereskedelmi forgalom egyre inkább érzi a gyorsuló inflációt. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ez ugyan a volumenben kismértékű bővülést jelent csak, de a bolti forgalom értéke az árak drasztikus növekedése miatt nagymértékben emelkedik így is.

A mérsékelt bővülés magyarázata, hogy hazánkban év elején érdemi béremelések voltak, így a magas infláció ellenére a reálbér egyelőre csak kismértékben csökken. A kiskereskedelmi forgalom következő időszaki alakulásában az év végi bónuszokon kívül meghatározó szerepe lesz annak, hogy a jövő év elején a munkavállalók mekkora béremelésben részesülnek, a bérek változása eléri-e az infláció szintjét - véli Regős Gábor.