Amerikai tábornok: Egy éven belül újra lecsaphat az Al Kaida

Hírek2021. szept. 28.Sz.A.

A tálibok nem számoltak fel minden kapcsolatot a terrorszervezetekkel, ezért egy éven belül újabb terrorfenyegetésre lehet számítani - mondta Mark Milley amerikai tábornok az afganisztáni kivonulásról szóló kongresszusi meghallgatáson.

Mark Milley tábornok kongresszusi meghallgatása azért is kiemelt jelentőségű, mert Joe Biden elnök legközelibb katonai tanácsadói körébe tartozik, gyakorlatilag a Fehér Ház és a Pentagon közötti kapcsolattartás meghatározó embere - számol be a BBC.

Az afganisztáni kivonulásról és az azt követő utáni állapotokról szóló fórumon a tábornok kiemelte: a tálib erők továbbra is fenntartanak kapcsolatot az Al Kaidával, amely terrorszervezetként működik.

A tábornok szerint a Talibán továbbra is terrorista szervezet maradt, amely nem szakította meg a kapcsolatot az Al Kaidával. Milley úgy véli, hogy a terrorszervezet vagy az Iszlám Állam a következő 12-36 hónapban nagy valószínűséggel hallatni fog magáról, mert továbbra is célja az USA megtámadása.

A meghallgatás során a törvényhozók arra próbáltak választ kapni, hogy az afgán kormány gyors összeomlása előtt milyen tényezőket nem vett figyelembe az amerikai katonai vezetés, illetve milyen terrorellenes missziókra kerülhet majd sor.

Az ülésre hetekkel azután került sor, hogy Kabult kaotikus körülmények között hagyták el az amerikai és NATO katonák, és az utolsó napokban egy öngyilkos robbantásra került sor, amely 182 ember életét oltotta ki, köztük 13 amerikai katonáét is.

Milley tábornok arra is figyelmeztetett, hogy mostantól sokkal nehezebb lesz megvédeni az amerikaiakat egy afganisztáni terrortámadástól. 

A tábornok kiemelte, hogy még tavaly év végén jelezték, hogy egy gyors amerikai kivonulás Afganisztánból hozzájárul az afgán kormány bukásához. 

A meghallgatáson elhangzott, hogy az amerikai hadsereget váratlanul érte, hogy sokszor egy puskalövés nélkül megadta magát az afgán hadsereg, és az amerikaiak "segítettek államot építeni, de egy nemzetet összekovácsolni nem tudtak".

Egy másik tábornok, a kivonulásért felelős Frank McKenzie hangsúlyozta, hogy korábban azt javasolta, hogy az USA egy 2500 fős katonai kontingest még tartson az országban. Biden elnök egy korábbi tévéinterjúban azt mondta, nem emlékezett, hogy előterjesztettek volna egy ilyen tervet.

A 2001-ben indult afganisztáni háborúra az USA 985 milliárd dollárt költött, a legtöbb haderőt 2011-ben állomásoztatta a közép-ázsiai országban, ekkor 110 ezer amerikai katonai teljesített szolgálatot Afganisztánban.

Kabul eleste után augusztus 31-ig 4000 amerikai katonát és 50 ezer civilt evakuált Kabulból az amerikai hadsereg.