Amerikai tábornok veszi át a kelet-ukrajnai front irányítását?

Hírek2023. dec. 21.D.P.

Amerika hadserege átveszi a közvetlen irányítást a kelet-ukrajnai fronton és egy amerikai tábornok lesz a parancsnok – írja egy blogger (vicktop55), aki a The New York Timesban megjelent cikkre és Alekszander Zimovszkij katonai szakértőre hivatkozik.

A blogger információi szerint

az 57 éves Antonio Aguto Jr. amerikai vezérőrnagy veszi át a kelet-ukrajnai ukrán csapatok irányítását,

amit „kézi vezérléssel” feltehetően közvetlen parancsokkal fog megvalósítani. Aguto tábornok a Security Assistance Group (SAG – Ukraine ), Biztonsági Támogató Csoport – Ukrajna szervezet parancsnoka, erősíti meg az életrajzát közlő wikipedia.

Ezzel az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás „szintet lép” és a vietnámi háború (1955-1975) modelljét követi, jegyzik meg elemzők.

Aguto tábornoknak vannak harci tapasztalatai, részt vett az első Öböl-háborúban, az Afganisztánt támogató műveletekben és az iraki háborúban. 

Mit mond erről a hivatalos Washington? A Stars and Stripes, az amerikai fegyveres erők központi lapja mértékadó forrásokból megerősítette, hogy Aguto tábornok, mint a SAG – Ukraine parancsnoka rendszeresen konzultál az ukrán katonai vezetéssel és „nagyon sok időt” tölt Kijevben.

Ezzel, mint a katonai lap megerősíti a NYT értesüléseit,

javítani akarják az amerikai tisztek tanácsadói munkájának hatékonyságát.

Martin O,Donnell ezredes, az Európában és Afrikában állomásozó amerikai csapatkontingens szóvivője újságírói kérdésre nem mondott többet Aguto tábornok ukrajnai jelenlétéről, ottani tevékenységéről, biztonsági okokra hivatkozva.

Az ezredes viszont hozzátette, hogy Aguto vezérőrnagy mellett még egy amerikai tábornok, Christopher Cavoli, az Európában állomásozó amerikai erők és a NATO katonai erőinek főparancsnoka (SACEUR) játszik komoly szerepet Ukrajna közvetlen támogatásában. 

Az amerikai tábornok és egy csapat Pentagon törzstiszt ezekben a napokban érkezhet ismét az ukrán fővárosba. Egyben amerikai tiszteket küldhetnek „katonai tanácsadói” minőségben a fontosabb ukrán alegységekhez a frontra, hírlik a kijevi katonai bloggerek körében.

Vélhetően az ukrán haderőre nézve súlyos hadi helyzet vezethette az amerikaiakat erre a lépésre

(a Pentagon és a Fehér Ház egyelőre hallgat az ügyben). A Stars and Stripes meg is erősíti, jó néhány amerikai katonai vezetőnél, akárcsak a republikánus politikusok zöménél „elfogyott a cérna”, látván az ukránok egy helyben topogását a nagy garral beharangozott ellenoffenzíva során. Erre adjanak amerikai pénzt? - kérdezték.

Ezzel arra is utalhattak, hogy

az Egyesült Államok komolyan fontolgatja az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi segítség jelentős csökkentését.

Nem ellenőrizhető ukrán jelentések szerint a kijevi kormánycsapatok helyzete az egész fronton megrendült.

A legrosszabb a helyzet a Donyeck körüli frontszakaszokon, Bahmut, Avgyijivka térségében.

Nyugati források is kisebb oroszországi területnyerésről számolnak be a térségből.