Andy Vajna az Est Mediában – Mi várható?

Hírek2018. okt 16.Növekedés.hu

2017 májusában 1,5 forintot ért egy Est Media részvény, 2018 október 15-én 148 forintot. Százszoros emelkedés, úgy, hogy a cég valójában üres, semmi nincs benne. Előbb az a pletyka hajtotta az árat, hogy valaki jön és beszáll, majd az a hír dobott rajta még egyet, hogy az a valaki: Andy Vajna. Október 14-én, vasárnap délután szűkszavú közlemény tudatta a Budapesti Értéktőzsdén: Andy Vajna, a filmcézár és szerencsejáték-ipari üzletember vagyonkezelő cégén keresztül vett egy vállalkozást, és ezzel 5 százalékos tulajdonosa lett a tőzsdén jegyzett Est Media Nyrt-nek

Fantáziát látott benne

Olyan természetesen Nyugaton is van, hogy amikor egy cégről kiderül, hogy egy ismert befektető, mondjuk Warren Buffett beszáll, akkor mások is kedvet kapnak, mert azt gondolják, hogy a bölcs befektető biztosan fantáziát látott a cég üzleti terveiben. Magyarországon nem erről van szó. A magyar hosszú távú befektetők, vagy rövid távra játszó spekulánsok nem azt gondolják, hogy milyen jó cég az Est Media, hanem arra gondolnak, hogy milyen jó sztori kerekedhet a közeljövőben.

Hátsó ajtó

Az Est Media ugyanis ma egyáltalán nem jó cég, mindössze egy váz, egy üres tőzsdei cég, amibe a közeljövőben valamilyen tartalom beletölthető. És, ahogy a Budapesti Értéktőzsdén mostanában oly sokszor, ha jól sikerül a töltekezés, akkor tényleg értékes is lehet a társaság. Az ilyen hátsó ajtós érkezésre számtalan példa van, maga az Est Media is ilyen backdoor listinggel érkezett a parkettre, de van még egy rakás példa. Mészáros Lőrincék a Konzum Nyrt. nevű pécsi társaságot töltötték fel mindenfélével, a Wallis Autó az Alterán keresztül érkezett.

Egy ideig a név marad

Vagyis valaki megszerez egy üres tőzsdei céget, nem kell bajlódnia a bevezetés folyamatával, és belepakolhatja a saját üzleti érdekeltségeit. Tudhatja-e bárki, hogy mire készül Andy Vajna? Ő maga biztosan, más aligha. Vajnának vannak rádiós érdekeltségei, ott még a „Media” név is stimmel, vannak szerencsejáték érdekeltségei, azok talán kevésbé kívánják a nyilvánosságot. Majd meglátjuk, mindenesetre a nagy és ismert ember nevére, már ma is 12,5 milliárd forintot ér a társaság, pedig ma még ez tényleg semmi más csak egy kósza terv. Mégis, ha a többi ilyen történetből indulunk ki, akkor a 12,5 milliárd forintos cégérték még csak a kezdet, ma igaz lesz, de holnap már nem, annyira gyorsan fog cikázni az árfolyam. Egy ideig töretlenül felfelé, aztán valahol megáll az űrrakéta.

Est-sztori

Az Est Media amúgy egykoron valóban szépreményű cég volt, a névadó ingyenes, kinyomtatott programfüzet országszerte kelendő volt nem csak az olvasók, de így a hirdetők körében. Aztán a cég beszállt rádióba, közterületi reklámcégekbe, sőt még a Sziget Fesztiválba is, de jött a 2008-as válság és a vásárlásokhoz felvett hitelek törleszthetetlenné váltak. Egyszer fent, egyszer lent. Innen jött egy évtized keserves válságmenedzselés, amikor sokszor már ott lebegett Damoklész kardja, és a cég majdnem végleg csődbe került.

Kilábaltak

De aztán csodával határos módon megint fordult egyet a lapjárás, és előbb elkezdték keresni a befektetők a mélybe zuhant részvényeket, talán arra gondoltak, hogy innen már csak felfelé vezethet az út, és a jobb árfolyamnak köszönhetően a cég fel tudta ajánlani a hitelezőinek, hogy új részvényekkel váltja ki azok követeléseit. A spekulánsok is szagot fogtak, és váratlanul felfelé indult az árfolyam. A cég ezzel a csődegyezséggel és ezzel a drágulással megmenekült, jöhetett az izgalmas várakozás, vajon kinek lesz szüksége erre, az immár tiszta cégre? Az az ember, Balázs Csaba, aki nemrég még a csőd elkerüléséért küzdött, mára talán milliárdos üzletember lett. Az igazi kiszállási pontot a következő napok nagyban meghatározzák.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.