Anglia 250 év jogdíjával tartozik Genovának

Hírek2018. júl 14.Növekedés.hu

Genova olasz város polgármestere több évszázadnyi jogdíj megfizetését kérte az angol királynőtől az észak-olaszországi város eredeti jelképének, Szent György keresztjének használata miatt. "Fenség, sajnálattal tájékoztatom Önt, hogy nyilvántartásaim szerint Önök az elmúlt 247 év során semmit sem fizettek” írta Marco Brucci polgármester egy angolul írott, szívélyes levélben II. Erzsébetnek, egy több évszázados, a genovaiak és angol tengerészek között született megállapodásra hivatkozva. A fehér alapra rajzolt vörös kereszt a középkor óta díszíti az angol lobogót, úgy tudni azonban, hogy Genovához fűződő kapcsolata sokkal régebbi. Történelmi utalások szerint a Szent György kereszt a 11. század óta lebegett a város hatalmas flottájának hajóin, amikor Genova még független köztársaság volt. Legendák szerint a zászló akkora félelmet keltett a város ellenségei körében, hogy puszta látványára meghátráltak. Magától Kent hercegétől, az angol királyi család tagjától, a királynő unokatestvérétől származik az az információ, hogy angol kereskedők 1190-től kértek engedélyt a genovaiaktól a zászló használatára. Ezzel akarták esetleges támadóiknak jelezni, hogy hajóik a Földközi tengeren a genovaiak védelmét élvezik. Az angol király egy éves díjat fizetett Genova kormányzójának az engedély fejében, jegyezte meg a herceg egy genovai látogatása alkalmával, amikor a két tengerjáró hatalom közötti jó kapcsolatokat ünnepelték. A hagyomány Brucci polgármestere számításai szerint egy bizonyos ponton, 1771-ben megszakadt, a Szent György kereszt pedig emberemlékezet óta Anglia jelképévé vált. Nem csak az angolok feledkeztek meg a kötelezettségükről. Genova azt állítja, hogy Olaszország más részei számára is kölcsönadta zászlaját, konkrétan Milánónak, ahol tiszteletlen módon átkeresztelték azt Szent Ambrose keresztjévé. (A milánóiak, nem meglepő módon, mindezt vitatják: szerintük a jelkép védőszentjüktől, Szent Ambrose-tól származik, amit számos észak-olaszországi szövetségesük, így Genova is átvett és saját kedvenc szentjéről nevezett el.)   A jelképet illetően talán Grúzia igénye a legrégebbi: egyes beszámolók szerint az ország irányítói az V. század óta használják a vörös-fehér keresztet. Mindenesetre maga Szent György már nincs kapcsolatban Genovával, amely már Keresztelő Szent Jánost választotta védőszentjévé. A kereszt azonban változatlanul ott díszlik a zászlón.  Brucci azon a sajtótájékoztatón beszélt a jogdíj-követelésről, amelyet hivatalba lépésének évfordulóján tartott. Biztosra vehető, hogy a fizetési hátralék megfizetéséhez nem fog körömszakadtáig ragaszkodni. 

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.