Fontos adatok a hét elején: Továbbra is elképesztően szárnyal az építőipar

Hírek2018. júl 14.Növekedés.hu

Az építőipar Magyarország húzóágazata. Hétfőn kiderül, hogy mennyivel nőtt a teljesítményük. Ha arra gondolunk, hogy sehol sem találni szakembert, akkor már gondolhatjuk, hogy továbbra is szárnyalnak.

  • Hétfőn ismerhetjük meg a friss hazai építőipari számokat.
A márciusi kisebb megtorpanás után áprilisban az építőipari termelés volumene újra kétszámjegyű növekedést produkált; 14,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Várakozásunk szerint 2018-ban összességben kétszámjegyű bővülésre lehet számítani és a növekedés lendülete előreláthatólag 2019-ig is kitarthat. A növekedésben egyaránt szerepet játszik az uniós pénzek gyorsuló felhasználása, az otthonteremtési program, a kedvezményes lakás-áfa, valamint a kedvező finanszírozási környezet. Mivel a munkaerőhiány továbbra is problémát jelent az ágazatban; ezért arra számítunk, hogy a vállalkozások még inkább igyekeznek majd hatékonyságjavító beruházásokkal növelni termelékenységüket, amihez állami ösztönző programok is rendelkezésre állnak. 
  • Szerdán érkezik az eurózóna inflációs adata.
Az előzetes becslés alapján júniusban 2%-ra emelkedett az infláció, ami leginkább az olajár emelkedésének és a korábbi alacsony bázisnak köszönhető. Ehhez képest nem várunk érdemi változást a végleges adatban. A megugró olajárak hatása az előttünk álló időszakban előreláthatólag fokozatosan eltűnik és az infláció várhatóan mérséklődik majd. Ezt jól mutatja, hogy az ECB is csak 1,7%-os átlagos inflációt vár az idei és a következő évre vonatkozóan. Ebben a környezetben nem várható 2019 második feléig kamatemelés az ECB részéről. Ez továbbra is teret biztosít az MNB-nek a laza monetáris kondíciók fenntartására.
  • Pénteken publikálják a magyar béradatokat.
Áprilisban 12,6%-al emelkedtek a bérek, amelyhez képest az év hátralevő részében lassulhat a növekedés üteme; de az egész évet tekintve így is kétszámjegyű növekedésre számítunk, 10% körül lehet a bérnövekedés az idei évben. Az előző években a minimálbér és a garantált bérminimum növekedésének hatására dinamikus béremelkedést lehetett tapasztalni a hazai gazdaságban. Ez a történelmi viszonylatban kifejezetten alacsonynak mondható bérhányad, azaz a bérek GDP-n belüli arányának növekedéséhez vezetett. A következő években kevésbé valószínű  kétszámjegyű bővülés a bérek esetében, de a feszes munkaerőpiac miatt továbbra is a reálnövekedést meghaladó  dinamikára lehet számítani. MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.