Április 21., kedd - Pénzpiaci szempontból mérföldkő

Hírek2020. ápr. 18.MKB Elemzési Központ

A jövő héten kevés makroadat jelenik meg idehaza, ám a pénz- és tőkepiaci kilátások szempontjából fontos mérföldkő lesz április 21, kedd. Az MNB alelnöke, Nagy Márton egy április 8-i interjúban jelezte, hogy ezen a napon dönthet a jegybank a korábban jelzett állampapír-vásárlási programról; amely a forint, illetve a hazai állampapír-piac megítélését érintheti.

Emellett a makroadatok kapcsán érdemes figyelni a fejlett piacokra az előttünk álló héten.

Április 23-án, csütörtökön publikálják az eurózónában és az USA-ban a 2020. áprilisi, előzetes beszerzési indexeket (Markit BMI-ok), amelyek a feldolgozóipar és a szolgáltatások helyzetét, illetve jövőképét mutatják.

Az eurózónában az indikátor 2019-ben 50,1 és 52,2 pont közti sávban mozgott, így végig kismértékben a kritikus, 50 pontos határ felett járt, többször megközelítve azt: az 50 pont alatti szint ugyanis csökkenést jelent az előző hónaphoz képest a vizsgált gazdasági aktivitásban, míg az 50 feletti érték növekedést jelez. A 2020-as évet 51,3 ponton nyitotta, és februárban is hasonló szinten állt (51,6), így minimálisan eltávolodott az 50 pontos kritikus határtól. Így a koronavírus-járvány okozta válság a BMI szempontjából éppen a kritikus határnál érte az eurózónát.

Az index idén márciusban mikor már Európát is jelentősen elérte a globális járvány a valaha regisztrált legnagyobb mértékű visszaesést produkálta.

Az euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-index márciusban 29,7-re esett vissza. 1998 júliusában kezdték mérni az indexet, ilyen alacsony még sosem volt. A 2008-as válság alatt is csak 36,2 volt a legalacsonyabb szint.

Az eurózóna négy legnagyobb gazdaságának (Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Németország) indexe sem volt még soha olyan alacsony szinten, mint márciusban.

Ahogy világszerte, úgy az eurózónában is a szolgáltatási szektort érintette a legnagyobb mértékben a vírus okozta válság, azon belül is a turizmust, az utazást és az éttermeket. A járvány első európai gócpontja Olaszország volt, a náluk mért adatokból lehet következtetni arra, hogy mi várhat az eurózóna többi országára, ha tovább nő a fertőzések száma és a korlátozások is tovább szigorodnak.

Márciusban Olaszország BMI indexének értéke 17,4 volt.

Az egészségügyi sokk, a korlátozások okozta visszaesés, valamint az általános bizonytalanság is közrejátszik a gazdaság jelenleg egyre gyengülő teljesítményében. A várakozások is egyre csak romlanak világ- és Európa-szerte.

Áprilisban a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint idén 5,2 százalékos lesz az eurózóna GDP-jének visszaesése. Márciusban még 0,6 százalékos növekedést vártak.

Szintén csütörtökön közlik az USA áprilisi előzetes, kompozit BMI-mutatóját. 2019-ben a mutató nagyobb kilengéseket mutatott az eurózónához képest, 50,7 és 55,5 pont között mozgott az értéke. A tavaly augusztusi mélypontot követően korrekció következett és 2020 januárjában már 53,3 ponton állt a mutató, így kismértékben eltávolodott a kritikus 50 pontos határtól. Ugyanakkor már februárban 50 pont alá süllyedt az értéke (49,6), majd márciusban a kompozit beszerzésimenedzser-index 40,9 pontra esett vissza az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány hatására. Ez – az eurózóna márciusi BMI-értékéhez hasonlóan - szintén a valaha rögzített legalacsonyabb a felmérések történetében.

Az USA gazdaságának magánszektorát a járvány gyors terjedése, valamint az azt megfékezni szándékozó szigorú korlátozások bevezetése vetették vissza. A szolgáltatóiparban a kereslet drasztikus bezuhanása miatt elmaradnak a megrendelések.

Továbbá március vége óta közel 16,8 millió új munkanélkülit regisztráltak az USA-ban, amely azt jelenti, hogy a foglalkoztatottak több, mint 10%-a vesztette el állását ezen időszak alatt.

A frissen publikált kiskereskedelmi és ipari adatok sem túl kedvezőek. Előbbi márciusban 8,7%-kal, utóbbi 5,4%-kal esett vissza az egy hónappal korábbihoz képest.

A tengerentúlon is jelen van az egészségügyi sokk, a korlátozások okozta visszaesés, valamint az általános bizonytalanság hármasa. A Bloomberg által megkérdezett elemzők márciusban még 1,4 százalékos növekedést vártak az idei évre, ugyanakkor az április közepi elemzői konszenzus alapján már 3,3 százalékos visszaeséssel számolnak.