Április végétől várja az általános-, illetve középiskolások jelentkezését az MCC

Hírek2022. ápr. 20.Növekedés.hu

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) általános- és középiskolásoknak szóló programjai idén is felvételt hirdetnek a nyitott, kíváncsi, értékes tananyagok és izgalmas közösségi programok iránt érdeklődő diákok számára. Az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT) valamint Középiskolás Programja (KP) Magyarországon már 15 városban érhető el, Kárpát medence-szerte pedig további 9 központba várja az érdeklődő diákok jelentkezését. A tehetséggondozó programok iskola mellett végezhető, ingyenes kurzusaira június 30-ig (FIT) és június 12-ig (KP) várják a magyarországi, valamint külhoni magyar általános- és középiskolások jelentkezését - olvasható a közleményükben.

A tehetséggondozó képzésekről

A FIT Program az MCC képzésrendszerének legfiatalabbakat megszólító eleme, amelynek segítségével már korai életszakaszban segíthetik a kiemelkedő képességű gyermekek kibontakozását.

Ötödik osztályos kortól kínálnak élménypedagógiai módszertanra épülő, gyakorlatorientált tehetséggondozó képzést.

A Fiatal Tehetség Program emeli a gyerekekben a tudás iránti vágyat, felkészíti őket a továbbtanulásra, segíti tudatos pályaválasztásukat és az életben való érvényesülésüket. A FIT-nek köszönhetően a diákok többek között megtanulnak újraéleszteni, pénzügyi ismereteket sajátíthatnak el, kipróbálhatják magukat riporterként, megismerkedhetnek a robotika tudományával, sőt, még a jövőkutatás rejtelmeibe is betekinthetnek.

A gyerekek olyan szemléletformáló foglalkozásokon is részt vehetnek, mint a terápiás állatokkal való találkozás, a konfliktuskezelési tréning vagy a környezetvédelmi témákat tárgyaló foglalkozás. A FIT Programban izgalmas kalandok, közösségi élmények, és korosztályi sajátosságoknak megfelelő kihívások várják a jelentkezőket.

A Középiskolás Programba felvételt nyert tanulók érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak a négy- vagy nyolchetes rendszerben működő e-learning kurzusok közül.

A kínált témák palettáján többek között megtalálható a modern kori történelem, a közgazdaságtan, a pszichológia, a jog, az irodalom, valamint egy magyar és angol nyelvű íráskészség-fejlesztő kurzus is. Az online képzés mellett havonta két személyes készségfejlesztő napot is tartanak, amikor a diákoknak lehetőségük nyílik ismert szakértők által tartott előadásokon, különböző általános kommunikációs és érveléstechnikai, valamint készségfejlesztő tréningeken részt venni.

Az idei tanévtől az e-learning kurzusok mellett valamennyi képzési helyszínen elérhetők a személyes tanulási és közösségépítő alkalmak,heti rendszerességgel szakmai klubdélutánokat is szerveznek a diákoknak.

További újdonság, hogy tavaly szeptembertől elindultak az angol és német nyelvi kurzusok is, amelyeknek elsődleges célja a beszédkészség-fejlesztés. Emellett már a Történelem/írás című, tudományos igényű történelmi dolgozat megírását támogató új e-learning kurzus is elérhető a Középiskolás Programban részt vevők számára.

Cél: 3500 általános iskolás és 4000 középiskolás nevelése, oktatása

A Fiatal Tehetség Program és Középiskolás Program azoknak a magyar diákoknak szól, akik az iskolai oktatás keretein túl szeretnének művelődni és tanulni, valamint a középiskolára, érettségire és egyetemre való felkészülés során a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból

- fogalmazott Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

Az idén már több mint negyed százados múlttal rendelkező Mathias Corvinus Collegium az ország legnagyobb tehetséggondozó intézménye, amelynek Középiskolás Programja már több mint tizenöt éve, Fiatal Tehetség Programja pedig hatodik éve működik sikeresen. Az idei tanévet 1125 felső tagozatos és mintegy 3500 középiskolás diák kezdte meg az MCC-ben.

A tehetséggondozó programok hazánkban a főváros mellett további 14 településen érhetők el, például Győrben, Debrecenben, Szegeden, Szombathelyen és Szekszárdon.

A 2013 óta Erdélyben is működő képzéseken több mint ezerháromszáz erdélyi magyar tanuló vesz részt, de Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról is jelentkezhetnek diákok a Középiskolás Programba.

A résztvevők száma folyamatosan emelkedett az elmúlt években, ezt a trendet pedig a jövőben is szeretné folytatni az MCC, amely a következő években mintegy 4 ezer középiskolás és több, mint 2 ezer felsős diák részvételével számol a programban. Az MCC célja, hogy néhány éven belül 35 Kárpát-medencei településen, 10 000 diák tehetséggondozását valósítsa meg.