Opten: Nagy csődhullámra számíthatunk

Hírek2022. ápr. 20.Sz.A.

Nehéz és kiszámíthatatlan évünk van, sok cég csődbe mehet idén és a jövő év első felében is - hangzott el a Menedzserek Országos Szövetségének mai konferenciáján.

Nagyon sok vállalatot megvisel a gazdasági kiszámíthatatlanság, nem tudni, meddig tarthat a válság, és mennyire mélyen hat, a vállalatvezetőknek ezért gyors és sok változásra kell készülni. Alapvetően idén is válságmenedzsmentre számítanak a hazai nagyvállalati vezetők - hangzott el a Menedzserek Országos Szövetségének konferenciáján, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) kerekasztal-beszélgetésén, melynek moderátora főszerkesztőnk, Kamasz Melinda volt.

Nagy csődhullámra lehet számítani idén és jövőre az év első felében

- mondta Csorba Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója, a JVSZ elnökségi tagja a vállalatok felelősségvállalásáról szóló panelbeszélgetésen. Hangsúlyozta, hogy most a cégek túlélése az elsődleges szempont, és a fenntarthatósági célok átmenetileg háttérbe kerülhethetnek, közép- és hosszú távon azonban nagyon fontosal ezek a célkitűzések. 

- Válságkezelésről szólt az elmúlt két év, és ez idén is folytatódik. A vállalati kultúra, és a dolgozók értékrendje ilyen helyzetekben mutatkozik meg igazán - tette hozzá Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország ügyvezetője, a JVSZ enöke.

Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásairól elmondta, hogy a Henkel is érintett, a vállalatnak jelentős az orosz és ukrán kitettsége, és épp ma jelentette be az anyavállalat, hogy kivonulnak az orosz piacról.

- Gyors változásokra kell felkészülnünk, melyekre transzparensen és jól kommunikálva kell reagálni - mondta Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója, a JVSZ elnökségi tagja

A vállalatok fenntarthatósági céljaival kapcsolatban a beszélgetés résztvevői kiemelték, hogy a működés fenntartása a fontos, "túl kell élni", de a társadalmi felelősségvállalásnak most kiemelt szerepe van, például a menekülteknek nyújtott vállalati segítségnyújtásban.

A női vállalatvezetői kvótáról szólva Fábián Ágnes kiemelte, hogy a Henkel Magyarország esetében megvalósült a női vezetők 40 százalékos aránya.

A társadalmi és környezeti felelősségvállalás kérdésére válaszolva a hozzászólók kiemelték: a fiatalok szerepe felértékelődött, számukra különösen fontos, hogy az adott vállalat mennyire tartja szem előtt a hosszú távú környezetvédelmi szempontokat.

A cégvezetők úgy látják, hogy a vállalatok teljesítményének értékelésekor egyre inkább figyelembe veszik a fenntarthatósági szempontokat és a társadalmi felelősségvállalás terén tett vállalásokat. Összességében a munkavállalóknak is egyre fontosabb, hogy egy adott cégnek milyen a vállalati kultúrája.

A klímasemlegességben elöljáró Izland példáját hozva Csorbai Hajnalka hangsúlyozta, hogy nem csak a vállalati és lakossági értékrend belső változása, hanem a szabályozói környezet szigorúsága is az átállásra sarkallta az országot.

- Minden válság véget ér egyszer, de a mostani nehézségek ellenére is szem előtt kell tartani, hogy nem csak a gazdasági növekedés, hanem a minőségi javulás is a célunk - összegezte Veres Zsolt.