Árfolyammélyponton a forint

Hírek2019. aug. 29.MTI, Növekedés.hu

Árfolyammélypontot ért el a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben. A gyengülésnek alapvetően külső okai vannak.

Az euró jegyzése 331 forint fölé, 331,87-ig emelkedett, ami a forint valaha elért leggyengébb árfolyama. Legutóbb tavaly július elején állt az euró jegyzése 330 forint felett, 2018. július 2-án 330,77 forintig emelkedett az euró.

A dollár jegyzése 299 forint fölé emelkedett. A dollárt már jegyezték 300 forint felett 2016 decemberében. 
A svájci frank árfolyama 305 forint fölé emelkedett csütörtökön kora délután. A svájci frank jegyzése 2015 januárjában megközelítette a 380 forintot.

A Reuters hírügynökség kérdésére válaszolva az Magyar Nemzeti Bank ismét megerősítette, hogy nincs árfolyamcélja.

A forint alapvetően külföldi hírek miatt gyengült, legutóbb a múlt hét végén, a vámháború elmélyüléséről szóló hírek gyengítették.

A kereskedelmi háború legújabb fejleményeiről, és a vámemelések forintra gyakorolt gyengítő hatásáról itt írtunk részletes elemzést.

Emellett fontos tényező a megállapodás nélküli Brexittel kapcsolatos félelmek erősödése, az olasz kormányválság és az elhúzódó kormányalakítás.

A másik rossz hír a német gazdasággal kapcsolatos recessziós aggodalmak felerősödése, amely a második negyedéves GDP-csökkenéssel, és a német export zsugorodásával függ össze.

A német gazdasági teljesítmény lassulásának okairól, és annak a hazai gazdaságra gyakorolt hatásával ebben az elemzésben foglalkoztunk.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, keddi kamatdöntő ülésének hátteréről, az inflációs előrejelzésről, és a monetáris politika várható irányáról itt olvashatnak bővebben.

A forinttal együtt a lengyel zloty árfolyama is gyengült az utóbbi napokban.