Még több büntetővámot vetett ki Trump és Kína: a forint is beleremegett

Hírek2019. aug. 23.Növekedés.hu

Gyakorlatilag minden kínai importáru vámját ismét megemelte Donald Trump amerikai elnök, miután Peking is új vámokat vetett ki. Trump a Fed vezetőjének is nekiment. A kialakult rossz piaci hangulatban estek a tőzsdék, gyengült a forint is.

Donald Trump amerikai elnök Twitteren bejelentette, hogy megemeli a kínai importra kivetett vámokat. Az államfő pár órával korábban már "erőteljes választ" ígért az új kínai pótvámokra. Mikroblogbejegyzéseiben Trump tudatta:

250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre a vámot a jelenlegi 25 százalékról 30-ra emeli, a szeptemberre tervezett 300 milliárd dollár értékű árura kirovandót pedig 10-ről 15 százalékra srófolja.

Elemzők szerint ezzel csaknem valamennyi kínai importportéka vámtételét megemeli.

"Amerika ellensége a Fed elnöke"

Ki az USA nagyobb ellensége: a Fed elnöke Jed Powell, vagy Hszi Csin-ping kínai elnök - ezt a kérdést tette fel Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök.

Az üzenet előzménye a Fed elnök beszéde volt. Eszerint a kereskedelmi háború új kihívást jelent az amerikai monetáris politika számára - többek között erről is beszélt Jed Powell az amerikai Jackson Hole-ban megrendezett pénzügyi csúcstalálkozón. Beszédéből egy újabb kamatcsökkentésre következtetnek elemzők, de semmi biztosat nem ígért, és ez a Donald Trump elnök által elvárt lazítástól nagyon távol esik. Ráadásul Powell beszédét megelőzően jelentette be Kína, hogy 75 milliárd dollár értékű amerikai importárura büntetővámot vet ki, válaszként az amerikai fél részéről szeptember 1-én bevezetett új vámokra.

Míg Powell beszédét jól fogadták a piacok, Trump reakciója enyhén szólva is megrökönyödést okozott. Az amerikai központi bank vezetése és Trump kapcsolatának látványos megromlása, illetve a kereskedelmi konfliktus kiszélesedése miatt a dollár és a kínai jüan is esni kezdett.

A kiszámíthatatlanság miatti általános rossz piaci hangulatban estek a tőzsdék, és a forint is gyengült. A dollár péntek este 296 forint körül járt, az euró/forint kurzus pedig 329,5 körül alakult.

A kínai vámemelésre válaszul Trump több Twitter üzenetet is kitett, melyek lényege, hogy Kína régóta több milliárd dollárnyi szellemi tulajdont lopott el az USA-tól, Amerikának nincs szüksége Kínára, és jobb lenne nélküle az amerikaiak élete.

Megkérte az amerikai vállalatokat, hogy Kína helyett keressenek más beszállítókat, és hozzák haza a gyártásukat az ázsiai országból.

Utasította a szállítással foglalkozó vállalatokat, köztük a FedExet, az Amazont, az amerikai postai szolgáltatót (UPS) is, hogy állítsák le a Kínából érkező szintetikus fájdalomcsillapító kábítószer, a fentanyl Amerikába szállítását.

A vállalatok nem engedelmeskednek Trumpnak

A vállalatokra vonatkozó döntését az érintettek elutasították. Az amerikai Kereskedelmi Kamara péntek délután közleményt adott ki, amelyben Myron Brilliant, a Kamara alelnöke leszögezte: "miközben értjük az elnök csalódottságát, véleményünk szerint a folyamatos és konstruktív elkötelezettség a helyes út". Hangsúlyozta azt is: "nem akarjuk az amerikai-kínai viszony további romlását".

Elemzők és egyes republikánus politikusok szerint sem világos, hogy az amerikai elnök milyen felhatalmazás alapján utasíthatná országa magánvállalatait piaci tevékenységük megváltoztatására. Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor - Donald Trump egyik szoros szövetségese - például úgy nyilatkozott:

Trump "nem parancsolgathat bárkinek, és ezzel nagyon is tisztában van".

Peking is bekeményített

Mindez válasz volt arra a lépésre, hogy Peking újabb, 5 és 10 százalék közötti pótvámokat jelentett be összesen 5078 féle amerikai árucikkre, egyebek mellett mezőgazdasági termékekre, nyersolajra, és kisrepülőgépekre vonatkoznak majd. Egy részük szeptember 1-jén, míg a fennmaradóak december 15-én lépnek hatályba. Az intézkedést a kínai fél a szeptember 1-én hatályba lépő amerikai vámemelésekkel okolta: eszerint az USA május 10-én 10-ről 25 százalékra emelt 200 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre vonatkozó pótvámot. 

A kínai közlemény szerint a két ország vezetőinek tavaly december 14-én, Argentínában zajlott találkozóján megállapodtak arról, hogy Kína jövő év január 1-étől 90 napra felfüggeszti az amerikai gyártású gépjárművekre, valamint járműalkatrészekre vonatkozó pótvámokat. A bizottság december 15-étől megszünteti a felfüggesztést, és ismét hatályba lépteti az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25, valamint a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámokat. 

A kínai fél szerint az Egyesült Államok egyoldalú, és protekcionista gyakorlata miatt kényszerült pótvámokat bevezetni, de továbbra is azon az állásponton van, hogy a két ország számára az egyetlen helyes döntés az együttműködés lenne, mert csak ezen keresztül tudnának mindkét fél számára előnyös irányba haladni. 

A kereskedelmi tárgyalások legújabb fordulója a két fél legutóbbi nyilatkozatai alapján szeptemberben, az Egyesült Államokban esedékes.