Rossz adat jött Németországból: hogyan érint ez minket?

Elemzések2019. aug. 27.Harsányi Péter

A piaci konszenzusnak megfelelően a második negyedévben 0,1 százalékkal zsugorodott a német gazdaság. A visszaesésért elsősorban a csökkenő export, a kereskedelmi háború és a lassabb globális növekedés a felelős. A borús kilátásokkal párhuzamosan fokozatosan nő a kormányzati serkentő intézkedéseknek, illetve az Európai Központi Bank újabb lazító lépéseinek az esélye. A gyenge német GDP adat rossz hír számunkra is, ugyanis a lassulás 6-8 negyedéves késéssel hazánkba is begyűrűzhet tekintve a szoros kereskedelmi kapcsolatokat.

Az export volt a felelős

A kereskedelmi háború miatt jelentősen lassul a globális és többek között a kínai GDP növekedés. Utóbbi Németország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, ahova közel 100 milliárd euró értékű német export áramlik.

Ez alapján nem is annyira meglepő, hogy a növekedés szerkezetét tekintve a legnagyobb mértékben az export negatív hozzájárulása okozta a gazdaság enyhe visszaesését. A lassabb globális növekedés következtében az export 1,3 százalékkal csökkent, ami 6 éve nem látott érték.

A német autóipari feszültségek és a káros anyag kibocsátási botrány miatti termelés csökkenés, az építőipari beruházások szűkülése, valamint a magas fokú üzleti bizonytalanság szintén felelősek voltak a gyengébb GDP adatért.

Jó hír ugyanakkor, hogy a magas foglalkoztatottságnak köszönhetően továbbra is viszonylag erős a lakossági fogyasztás. A részletes GDP olvasat alapján a legnagyobb mértékben pedig a készletállomány növekedése támogatta a gazdaságot, de jótékony hatással voltak a kormányzati beruházások is.

Hozzánk is begyűrűzik a német lassulás

Magyarország kis, nyitott gazdaság, aminek fényében nem tudjuk függetleníteni magunkat a külső sokkhatásoktól. A német lassulás a múltbeli tapasztalatok alapján jellemzően 6-8 negyedéves csúszással terjed át hazánkra.

A hatás pedig nem lesz elhanyagolható, figyelembe véve, hogy Németország a legnagyobb kereskedelmi partnerünk, ahová nagyságrendileg 30 milliárd euró értékű export áramlik évente.

Borús kilátások Németországban

A második negyedéves részletes adat alapján tehát 0,1 százalékkal zsugorodott a német gazdaság az előző negyedévhez képest. A negatív tendencia jó eséllyel folytatódhat, miután az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború egyelőre nem csitul, sőt, Donald Trump ismét felvetette az Európai Unióból az Egyesült Államok irányába áramló autóexport megadóztatásának a lehetőségét, ami egy hatalmas negatív sokk lenne a német iparnak. A helyzet rendezése érdekében mellesleg Angela Merkel német kancellár tárgyalásokat kezdeményezett Donald Trump amerikai elnökkel.

A nagyfokú bizonytalanság miatt az előremutató feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek, és a több éves mélyponton lévő üzleti hangulatindexek további lejtmenetet valószínűsítenek, míg fordulatnak egyelőre nincsen jele. A német IFO üzleti hangulatindex például 7 éves mélyponton tartózkodik.

A német Bundesbank is arra figyelmeztetett korábban, hogy megnőtt az esélye annak, hogy a harmadik negyedévben is zsugorodjon a német gazdaság. A tankönyvek alapján pedig két egymást követő negatív GDP adat már recessziót jelent.

Ennek nyomán vagy az Európai Központi Banknak kell hamarosan lépnie, vagy a német költségvetési politikának kell több támogatást adnia a gazdaság serkentése érdekében. Utóbbira több 10 milliárd eurós nagyságrendben is lehet tér, figyelembe véve a várhatóan többletes német költségvetést.