ÁSZ elnök: Át kellene alakítani az egészségügy finanszírozását

Hírek2019. dec. 29.Sz.A.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke évértékelőjében az új adócsökkentés lehetőségével is foglalkozott, és kitért a teljes átalakításra szoruló területekre. Ilyennek nevezte az egészségügyi ellátórendszert is.

A magyar GDP kiemelkedő mértékű, mintegy 5 százalékos növekedése, valamint a magyar gazdaság fenntartható kifehérítése – az áfabeszedés hatékonyságának kiemelkedő mértékű növekedése – nemcsak azt jelenti, hogy nőnek a költségvetési bevételek - mondta évértékelőjében Domokos László.

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a gazdaságfehérítés kiszámítható, igazságos viszonyokat teremt, tisztítja a piaci folyamatokat, javítja az adófizetési hajlandóságot, és – ami talán a legfontosabb – egyfajta társadalmi szemléletváltást is jelez. Domokos László úgy fogalmazott, hogy "a stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés és a fenntartható gazdasági növekedés kulcsa.

A munkát terhelő adók – így a személyi jövedelemadó – fokozatos csökkentése viszont alapvető versenyképességi kérdés."

A számvevőszék több mint 60 százalékkal, közel 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát 2019-ben – emelte ki Domokos László. 

Az ÁSZ idén 32 elemzést tett közzé, öntesztjeit pedig több mint 3500 alkalommal vették igénybe a közszféra szervezetei. Kiemelte, hogy

szükséges az egészségügy finanszírozásának és az ellátórendszer struktúrájának az átalakítása.

Az egészségügyet érintő ellenőrzések és elemzések következtetéseit összegezve úgy fogalmazott: „Látjuk a finanszírozási és strukturális problémákat, ugyanakkor meggyőződésem, hogy az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség". Hozzátette: "az ÁSZ 2019-es elemzése is rámutatott, hogy

az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható, továbbá az ellátórendszer struktúrája is átalakításra szorul.

Az ÁSZ elnöke azt is elmondta: a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált, illetve 2020-ban lesz 150 éve, hogy létrejött az első önálló magyar Állami Számvevőszék. Idén az ÁSZ ellenőrzései összesen 1337 szervezetet érintettek, 2018-ban 806-ot. 

2019-ben csaknem dupla annyi, 32 elemzést tettek közzé az alábbi területekről:

  • a központi költségvetés,
  • az áfabeszedés,
  • az államadósság-csökkentés,
  • az állami beruházások,
  • a korrupció megelőzése,
  • a foglalkoztatás és munkahelyteremtés,
  • az egészségügy,
  • a családtámogatás,
  • a klímaváltozás és
  • a helyközi közlekedés.

Az ÁSZ legfrissebb – a közszféra belső ellenőrzését értékelő, december 30-tól elérhető – elemzéséről szólva előzetesen úgy fogalmazott: „A tapasztalataink lesújtóak, a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált."