ÁSZ-elnök: Most különösen nagy a közpénzek kezelésének felelőssége

Hírek2020. szept. 24.Sz.A.

Tegyétek ellenállóvá a közpénzek rendszerét, mert állandó veszélynek van kitéve. Ezt az idézetet kiemelve fogalmazta meg az éppen 150 éves Állami Számvevőszék jelenkori feladatát Domokos László a szervezet elnöke a Közgazdász Vándorgyűlésen elhangzott beszédében. Az elnök szerint ma a közpénzeket fenyegető veszély talán minden korábbinál nagyobb. Nem fér ugyanis ahhoz kétség, hogy a pénzügyek globalizálása növeli a fertőzés veszélyét, ami átvitt és konkrét értelemben is fenyegető.

Az Állami Számvevőszék elnökének érvelése szerint különösen nagy a közpénzek kezelésének felelőssége a pandémia idején, hiszen veszély idején el lehet és el kell térni a normál működéstől, amikor a legfontosabb a költségvetés rugalmas alakítása az évközbeni történésekhez, akár a bevételek, akár a kiadások áttervezésével oly módon, hogy ne módosuljon a hiánycél. 

A koronavírus-válság azonban felrúg nagyon sok szabályt, hiszen ekkor első feladat az emberi élet védelme, második a gazdaságot érő sokk mérséklése. 

Ebben a helyzetben hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz, amelyekből most a felívelő gazdaságpolitikának köszönhetően több van, mint a 2008-as válság idején, és bizonyos határok között az államháztartási hiány összegét is emelni lehet.

Erre most azért képes a magyar kormány, mert kisebb az ország kitettsége, hiszen az elmúlt csaknem egy évtizedben folyamatosan csökkent a külső eladósodottság mértéke. 

Mindez azonban csak előfeltétele a sikernek, ahhoz szükség van a mozgósított plusz források okos és fenntartható elköltésére. Domokos szerint ezt jelenti a minőség kihívása. Vagyis, hogy

azokra a területekre kell fordítani a plusz összegeket, amelyek befektetésnek minősülnek, azaz hosszabb távon is fenntartható eredményt hoznak.

Arra kell számítani, hogy folyamatosan felgyorsuló változásokat kell menedzselni, ehhez kell alakítani a stratégiát. 

Az elnök szerint fontos kiemelni, hogy a gazdaság nem a válság előtti állapotba fog visszatérni, ezért a legfontosabb új pontokat kell megtalálni, és oda összpontosítani az erőforrásokat. A jelen helyzetben a versenyképességet növelő intézkedéseket kell hozni. Az ezzel kapcsolatos ÁSZ elemzést már az év elején elküldték a kormánynak. 

Hogy ebben a harcban sikeresek legyünk, megfelelően kialakított kormányzati kritériumrendszerre van szükség. Olyan rendszerre, amelynek a középpontjában a versenyképesség áll, azon belül pedig a megfelelően kiválasztott területekre, illetve a humán erőforrás képzésére, és megfelelő motiválására, mert utóbbi nélkül nem biztos a siker.

Ez utóbbi kapcsán Domokos László kiemelte,

az első feladatok közé tartozik ugyan a bajba került emberek megmentése, erre azonban nem tartja alkalmasnak a sok országban alkalmazott „helikopter pénzt”, amikor feltétel nélkül mindenki kap egy bizonyos összeget problémáinak megoldására, hanem a plusz pénzt valamilyen feltételhez kell kötni.

Felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor az okos vezető a terhek csökkentése érdekében az adókon nem szigorít, hanem inkább enged, amiről szerinte ez esetben a jövedelemadó és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségek esetében lehet szó. Mint azt már korábban is jelezte, a jelenlegi helyzet indokolna az szja-csökkentést: egy százalékpontnyi szja-csökkentésnek 150 milliárd forintos hatása van, három százaléknak 500-500 milliárd forint, két évre elosztva - tette hozzá.

Az elnök azt is kiemelte, a sikerhez elengedhetetlen, hogy a problémák megoldásakor a kormány egyre nagyobb arányban támaszkodhasson hazai erőforrásokra, mert így nem függ a külföldi befektetőktől. Ebben a tekintetben nagy szerepe lehet a lakossági megtakarításoknak, amelyek fontosságát nem szabad lebecsülni.