ÁSZ: Mérséklődtek az integritási kockázatok az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál

Hírek2021. dec. 16.Növekedés.hu

2021-re az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek és tanácsadó tevékenységének köszönhetően az integritás-tudatos szabályozási környezet minősége jelentősen javult: a számviteli szabályozását 196 állami cég kialakította, a javadalmazási szabályozást pedig 199 társaság készítette el a 208-ból. 17 gazdasági társaság már 2020-ban is alacsony integritási kockázatot hordozott, ugyanis az elvárt integritási szabályokat kialakította.

Miért fontos az állami vállalatok integritása?

Az integritás alapú működés különösen fontos a társadalmi, gazdasági súlyuk miatt is kiemelt szerepet játszó köztulajdonban álló gazdasági társaságoknál. Az állami vállalatok vagyona, a működésükhöz használt közpénz, a közfeladat-ellátás miatt nagyobb korrupciós kockázatoknak vannak kitéve - olvasható a hszhirportal.hu összefoglalójában.

Erősödött az integritás alapú közpénzfelhasználás

Az adatszolgáltatás és a figyelemfelhívásokra történt intézkedések figyelembevételével az ellenőrzött intézmények integritásának állapota együttesen jelentősen javult.

Az ellenőrzött társaságok 79%-a, 165 ellenőrzött lépéseket tett a jogszabályok által előírt, valamint az integritási környezet részét képező elvárt helyénvalósági szabályok 2021. évi kialakítására, javítására.

Az ÁSZ ellenőrzés hozzájárult ahhoz, hogy az állami tulajdonú gazdasági társaságok a jogszabályi előírások szerint alakítsák ki a gazdálkodásuk szabályozási kereteit. Az ellenőrzés a kockázatok feltárásával támogatást nyújtott ezen szervezetek számára az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás megvalósításában.

Mi biztosítja a csalásmentes működést? 

A szabályozások és nyilvántartások kialakításának célja nem kizárólag a jogszabályi rendelkezések betartása, hanem a társaságok szabályozottságán keresztül szabályszerű és csalásmentes gazdálkodás feltételeinek megteremtése, ezáltal az Alaptörvényben foglalt átláthatóság és elszámoltathatóság elvének érvényesítése.

A közvagyonnal való felelős gazdálkodás része, hogy védeni kell a vagyon állapotát, el kell számolni azzal az állam és a társadalom felé is. A jogszabály általános vezetői felelősséget fogalmaz meg azzal, hogy a mindenkori vezető köteles a belső kontrollrendszert és ennek keretében a szervezeti integritás kontrollokat működtetni.

A teljes jelentés itt érhető el.