Az alacsony bizalomszint miatt rengetegen választják a készpénzt nálunk

Hírek2019. okt. 29.Sz.A.

Még mindig nagyon magas, 4900 milliárd forintra tehető a lakosság otthon tartott készpénzállománya, aminek hátterében az alacsony társadalmi bizalmi szint, a hiányos pénzügyi ismeretek, a nulla körüli kamatkörnyezet és a tranzakciós illeték áll.

A 2016-os csúcspont után ismét egy ponttal, 34-re csökkent az OTP Öngondoskodási Index értéke. A tudatos tervezés és a pénzügyi ismeretek alacsony szintját mutatja, hogy a megkérdezettek közel fele (45%) legalább időnként otthon tartja a megtakarítását.

  • A kutatás eredményeit alátámasztjűk az MNB adatai is: jelenleg több mint 6000 milliárd forint a forgalomban lévő készpénzállomány, ebből mintegy 4900 milliárd forint a háztartásoknál van. Ez az összeg mintegy negyede a háztartások által betétben és értékpapírban tartott közel 22.000 milliárd forintnyi megtakarításnak.
  • A megtakarításaikat otthon tartók 89 százaléka azért nem fekteti be a pénzét, hogy az mindig kéznél legyen, ha valami váratlan esemény következne be. 
  • A korábbi 41 százalékról 44 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi megtakarítással.
  • A legnépszerűbb megtakarítási termékek a lakástakarék-pénztári, nyugdíjpénztári megtakarítások, az életbiztosítások és a lekötött betétek.
  • A kutatás szetint a megkérdezettek több mint egyharmada rendelkezik váratlan helyzetre félretett megtakarítással. A huszonévesek számítástechnikai eszközeik meghibásodásától tartanak, a családalapítás előtt állók a gyermekekkel kapcsolatos kiadásokra tartanak maguknál készpénzt. A 60 év feletti korosztály az egészségügyi ellátást finanszírozzák a maguknál tartott pénzből.
  • A megkérdezettek mindössze egyötöde tudna kifizetni váratlan helyzet esetén legalább félmillió forintot.
  • Míg Svédországban egy százalék alatti a háztartások által otthon őrzött készpénz aránya, addig nálunk ez a mutató 13 százalék körülire tehető, ami régiós szinten is rossz adatnak számít.
  • A lakosság 76-78 százaléka még mindig az államtól várja az időskori gondoskodást.

Az Öngondoskodási Indexet bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a készpénz választásának egyik legfőbb oka a társadalom alacsony bizalmi szintje, az alacsony kamatkörnyezet és a tranzakciós illeték. Szondy Máté pszichológus, egyetemi tanár kiemelte, hogy Magyarországon a bizalmi szint markánsan kisebb az európai átlagnál, és régiós tekintetben is rosszul állunk. Mint mondta, a félelem, a bizonytalanságérzés, a fenyegetettség érzése miatt általában a hosszú távú (jövő alapú) tervezés háttérbe szorul.

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy nálunk a kapitalista fejlődés nehezen indult, a társadalomban sokáig teret nyert a paternalista gondolkodás, ami háttérbe szorította az öngondoskodást. Mint elmondta, az OTP Banknál az online elérhető Pénzügyi Tervező, illetve a fiókokban dolgozó tanácsadók segítségével személyre szabott megtakarítási konstrukciókat ajánlanak. A pénzügyi tudatosságra nevelés fontosságát kiemelt jelentőségűnek nevezte, amiben a Fáy András Alapítvány már hét éve segít. Az Oktatási Központokban eddig több mint 100 ezer diák részesült élményalapú pénzügyi oktatásban.