Az aszály miatt súlyosan sérült ágazat kap milliárdos támogatást

Hírek2023. jún. 29.MTI

Idén év végéig 3,1 milliárd forintos támogatást biztosít a magyar haltermelők számára a kormányzat - mondta az Agrárminisztérium (AM) a vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című csütörtöki műsorában.

Papp Zsolt György közölte: az úgynevezett krízistámogatással a tavalyi aszály és az orosz-ukrán háború miatt megnövekedő takarmányárak miatt nehézséget szenvedő halgazdálkodóknak, azaz haltermelő tógazdaságoknak és intenzív üzemű haltermelők részére kívánnak kézzelfogható segítséget nyújtani.

Az érintettek a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program felszabaduló forrásaiból részesülhetnek összesen 3,1 milliárd forintos támogatásban száz százalékos támogatási intenzitás mellett, a kifizetések az idén év végéig meg is fognak történni - fejtette ki.

Hozzáfűzte: a krízistámogatásból mindazon vállalkozások, civil szervezetek, nemzeti parkok, önkormányzatok részesülhetnek, amelyek az elmúlt évben igazolhatóan halat termeltek.

A palyazat.gov.hu oldalon elérhető felhívásra jelentkezőknek a támogatási kérelmek benyújtására július 23-tól van lehetőségük, a kifizetési kérelmeket október végéig kell beadni, a tárca az év végéig zárja le a kifizetéseket - közölte Papp Zsolt György.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretében további több mint húszmilliárd forintot biztosítanak az ágazat fejlesztésére és e források hatékony felhasználását is segíti a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet és az MBH Bank között nemrégiben létrejött stratégiai együttműködés - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.