Az egykori NBA-sztár megvenné a Reebokot

Hírek2019. júl. 5.Növekedés.hu

Shaquille O’ Neal egykori amerikai kosárlabdázó megvásárolná a Reebok sportcipőmárkát. Az ügylet több milliárd dollárba kerülhet.

Shaquille O’ Neal, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) egykori sztárja 2004-ben 27,7 millió dollárt keresett az NBA-ben. A 2011 nyarán visszavonult NBA-sztár ebben az évben keresett a legjobban a kosárlabdával. Visszavonulása óta azonban minden évben többet tesz zsebre különböző befektetései és szponzori megállapodásai révén.

Komoly üzleti birodalmat épített ki többek között az éttermekből, fitness termekből, autómosókból álló hálózatával, illetve saját ruházati és ékszermárkájával. Most úgy érzi, eljött az ideje egy újabb nagy befektetésnek: a CNBC-nek nyilatkozva bejelentette: az Authentic Brands Group (ABG), amelyben érdekeltsége van, megvásárolná az ikonikus sportcipő-márkát, a Reebokot.

2015-ben O’Neal ugyanis eladta a merchandise és szponzorációs jogait az ABG-nek. A megállapodás révén az egykori NBA-sztár partnerré vált a cégben, amelynek portfoliójába több mint 50 márka tartozik. Az ABG nemrégiben a Sports Illustrated magazint is megvásárolta.

O’Neal-nek amúgy hosszú időre nyúlik vissza a Reebokkal való kapcsolata: 1992-ben írta alá a többéves, 15 millió dolláros megállapodását a márkával. Azzal indokolja a Reebok megvásárlási tervét, hogy szerinte az 1958-ban létrejött céget 2005-ben megvásárló Adidas leépítette a brandet. „Ha ők nem akarnak vele mit kezdeni, adják ide nekem. Visszavinném a márkát a kosárlabda és a fitness világába” – mondta. A CNBC kikérte az Adidas véleményét is az ügyben, azonban a cég nem reagált a megkeresésre.

A CNBC szerint a Reebok–ügylet értéke több milliárd dollár lehet. 14 évvel ezelőtt az Adidas ugyanis 3,8 milliárdért vette meg a céget. O’Neal vagyona a Forbes szerint 2016-ban 400 millió dollárt tett ki, míg az ABG brandportfoliója közel 8 milliárd dolláros kiskereskedelmi forgalmat generál évente.

Az NBA történetének egyik legjobb játékosaként számon tartott O’Neal amúgy négy rapalbumot is kiadott, illetve számos filmben is szerepelt. Sportkarrierjének legnagyobb sikerei közé a négy NBA-bajnoki cím, illetve az 1996-os olimpián megszerzett aranyérem tartozik.