Az erősödő forint segíthet a hazai építőanyag-gyártóknak  

Hírek2021. jún. 9.Növekedés.hu

Az alapanyagellátásban keletkezett váratlan hiány miatt világszerte kiszolgáltatott helyzetbe kerültek az építőanyag-gyártók. Ez a magyar piacon is éreztette kényszerű hatását: több területen már elkerülhetetlen volt az áremelés, egyes termékeknél pedig átmeneti hiány is előfordulhat – mondta Czili Aladár a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉVSZ) elnöke.

A MÉVSZ elnöke szerint hosszú időbe telik a kiesett kapacitások pótlása, a piaci folyamatok visszarendeződése ráadásul nem a korábbi árakon fog megtörténni.

A koronavírus-járvány kitörésével párhuzamosan egymás után több csapás is érte 2020-ban az építőanyaggyártókat.

Márciusban leégett a nélkülözhetetlen kémiai diszperziós alapanyagokat gyártó BASF ludwigshafeni vegyi üzeme, majd a számtalan termék esetében kulcsfontosságú alapanyagnak számító epoxi műgyanta kapcsán állt elő globális és tartós hiány.

Minden előzmény nélkül, egyik pillanatról a másikra olyan alapanyagok tűntek el a globális piacról, amelyek ráadásul nem is a végtermékekhez kellenek, hanem a végtermékekbe beépülő megkerülhetetlen alapanyagok nélkülözhetetlen elemei

– magyarázza Czili Aladár.

A váratlan helyzet hatására olyan kaotikus helyzet alakult ki a piacon, amelyben a nemzetközi és a hazai gyártók is bármi áron új beszerzési forrás felkutatására kényszerültek.

A MÉVSZ ebben a helyzetben kért segítséget a kormánytól, amely a maga lehetőségei szerint minden szervezési és információszerzési támogatást meg is adott.

A szövetség a Külügyi és külgazdasági Minisztérium a konzulátusok bevonásával igyekezett feltérképezni, hogy melyik országban lehetnek olyan cégek, akik biztosítani tudják a magyar gyártók számára létfontosságú alapanyagokat vagy legalább azok alternatíváját.

Ez az elkötelezett támogatás hatalmas segítség volt, hiszen minden alternatív forrás felfedezése akár hosszútávú megoldást is jelenthet

- fogalmazott Czili Aladár.

Történt is egy-két ígéretes kapcsolatfelvétel, de időbe kerül az igények és a lehetőségek összeegyeztetése. Nem beszélve arról, hogy az eddig ismeretlen piacokról – például Kazahsztánból – beszerezhető alapanyagokat be is kell vizsgálni, mert a minőségből még a szükséghelyzetben sem engedhetnek a gyártók. 

A jelenlegi válsághelyzet nemcsak arról szól, hogy kevés az alapanyag és még a szállítási határidőt sem tartja be szinte senki, hanem arról is, hogy a hiány miatt az építőanyag-gyártók minimum 20-30 százalékkal drágábban jutnak a kritikus fontosságú alapanyagokhoz. Ez pedig a végtermékek árát is közel hasonló mértékben növeli. 

Ugyanakkor a drágulásban a forint jelentős gyengülésének és hektikus mozgásának is szerepe van, mert miközben 2020 elején még csak 330 forint volt egy euró, később 367-ig ment fel az árfolyam, ami ugyan mostanra visszaesett 350-re, de már idén is volt 360 forint.

A kőolaj alapú építőipari alapanyagok hiánya mellett a termékek kiszereléséhez szükséges műanyagok - például a vödrök, fóliák, csomagolóanyagok - ára is emelkedett.

Ebben a helyzetben mindenképpen némi megnyugvást jelent a piacon a forint – várhatóan hosszútávú – erősödése, ami sok helyen, az áremelkedés elkerülésében is segíthet

– állította Czili Aladár.

A szövetség elnöke szerint, az alapanyagellátásban mutatkozó globális hiány miatt hosszabb távon az építőanyaggyártás teljes átstrukturálódásával is számolni kell.