Erste Bank: az ügyfelek fele élhet a törlesztési moratóriummal

Elemzések2020. máj. 5.HP

Az Erste Bank első negyedéves adózás előtti eredményén már részben látszik a koronavírus-járvány hatása. Az Erste már az első negyedévben jelentősebb összeget különített el a fizetési moratórium kapcsán keletkező veszteségekre, aminek fényében az adózás utáni nyeresége 4 milliárd forintra csökkent. Az év hátralévő részében a lakossági hitelkereslet 15-50 százalékkal mérséklődhet, ugyanakkor kedvező esetben a hitelállomány az év egészében még növekedést mutathat. Az Erste Bank élénk érdeklődést tapasztal az új hitellehetőségek, úgymint az NHP Hajrá, valamint az MFB új programjai iránt.

Néhány nap alatt kétmillió technikai számlát nyitott az Erste Bank annak érdekében, hogy ügyfelei élni tudjanak a hitelezési moratórium lehetőségével – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet első negyedéves eredményeit bemutató online sajtótájékoztatóján. Az Ersténél száz munkatárs dolgozott a projekten, ami – normál menetrendben – több hónapos előkészítést, informatikai fejlesztést és egyeztetések sorozatát igényli.

A bankrendszer, igazi bravúrt bemutatva, tulajdonképpen egyetlen nap alatt a teljes magyar GDP egyharmadának megfelelő hitelállomány tőke- és kamattörlesztését függesztette fel – tette hozzá.

Az eddigi tapasztalatok szerint az ügyfelek fele nem kíván élni a moratórium lehetőségével. A jelzáloghitellel rendelkező magánszemélyek, valamint a nagyvállalatok még ennél is nagyobb arányban nyilatkoztak úgy, hogy tovább fizetnék a részleteket. Az Erste Bank azonban már az első negyedévben jelentősebb összeget különített el a fizetési moratórium kapcsán keletkező veszteségekre. Az Erste adózás utáni nyeresége emiatt 4 milliárd forintra csökkent az első negyedévben.

Forrás: Erste Bank

Az idei első három hónap számain még nem látszanak igazán a járvány hatásai. Az első negyedévben az Erste Bank működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – több mint 6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában elértet. Ezen belül a nettó kamat- és jutalékbevételek 11 százalékkal emelkedtek, míg a pénzintézet működési eredménye 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A pénzintézet tovább javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány az időszak végére 53,2 százalékra javult az egy évvel korábbi 53,7 százalékról.

Főbb mutatók alakulása az első negyedévben

Forrás: Erste Bank

Az idei első negyedévben a lakossági hitelezésben az új kihelyezések értéke 83 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a hitelállomány 22 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A jelzáloghitelek esetében az újonnan folyósított hitelek értéke 26 százalékkal haladta meg a 2019 első negyedévében mértet. A fogyasztási típusú kölcsönöknél a kihelyezés 135 százalékkal ugrott meg az idei első három hónapban, míg az állomány 88 százalékkal bővült egy év alatt.

A Babaváró hitel a fogyasztási hitelek esetében az új kihelyezések csaknem felét adta – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a bank a lakossági hitelkereslet 15-50 százalékos csökkenésével számol az év hátralévő részében, ezért jelentősen korrigálta várakozásait, a legnagyobb mértékben a fogyasztási hiteleknél számít az új kihelyezések növekedési ütemének csökkenésére. Ugyanakkor van esély arra, hogy az év egészében a hitelállomány, ha kis mértékben is, de növekedjék a tavalyihoz képest.

Mindeközben a pandémiás helyzet átalakította a bankhasználati szokásokat – felgyorsult a digitális transzformáció. Az utóbbi egy hónapban annyival nőtt a digitálisan aktív ügyfelek száma, mint korábban egy év alatt – hangsúlyozta Harmati László.

A ChatBot interakciók száma januárhoz képest több mint 70 százalékkal nőtt márciusban, miközben a vészhelyzet elrendelése előtt mérthez képest 46 százalékkal esett a fióklátogatások, és 146 százalékkal nőtt a call center hívásainak száma.

A digitalizáció a vállalati üzletágban is felgyorsult: az aláírási procedúrák, a folyamatok egyszerűsítésével, a kapcsolattartás átalakításával reagáltak a cégek a vírushelyzetre.

Az Erste Bank élénk érdeklődést tapasztal az új hitellehetőségek, az NHP Hajrá, valamint az MFB új programjai, illetve a Garantiqa és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, a Cosme és az Exim megemelt fedezettségű hitelei iránt – szögezte le Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Szerinte a tartalékok felélése, a hitelkeretek kihasználása után növekszik az igény a likviditást segítő kölcsönök iránt.

Ismertetése szerint az első negyedévben egyébként is intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban. A tavalyi év azonos időszakához képest a hitelállomány 33 százalékkal bővült és elérte a 815 milliárd forintot, míg az új kihelyezések volumene idén az első három hónapban 37 százalékos növekedést mutatott éves összevetésben.

A negyedév végén – a gyors növekedés ellenére – az állomány még rendkívül egészséges volt, a nem-teljesítő hitelállomány ráta (NPL-ráta) nem érte el az 1 százalékot sem – tette hozzá Szabados Richárd, aki szerint a moratórium miatt nem lesz valós kép a vállalatok pénzügyi helyzetének alakulásáról.

Változó fogyasztási szokások

Az Erstés bankkártyák költési profilja jól érzékelteti a fogyasztási szokások változását.

Forrás: Erste Bank