MKT-konferencia: A zöld átállás finanszírozása Magyarországon

Hírek2022. nov. 22.Növekedés.hu

Financing of the energy transition in Hungary – ezzel a címmel szervez kétnapos, négy blokkból álló, angol nyelvű online konferenciát a Cambridge Econometrics, a Budapesti Brit Nagykövetség és a Magyar Közgazdasági Társaság 2022. december 12-13-án a Magyar Közgazdasági Társaság YouTube-csatornáján.

I. Zöldkötvény kibocsátások és azok szerepe a zöldátmenet finanszírozásában

A konferencia első paneljének témáját – 2022. december 12-én, hétfőn 10 órától – a zöld kötvények adják. A panel kezdetén a nézőket Paul Fox, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete köszönti. A keynote előadók: Kolozsi Pál Péter, a Magyar Nemzeti Bank Jegybanki Eszköztár, Devizatartalék és Kockázatkezelési Igazgatóságának igazgatója és Gireesh Shrimali, az Oxford Sustainable Finance Group átmenet-finanszírozási kutatásainak igazgatója lesznek.

A panelbeszélgetés résztvevői: Gyura Gábor, az ENSZ Környezetvédelmi Programja Pénzügyi Kezdeményezésének (UNEP FI) fenntartható finanszírozási szakértője; Kovács Domonkos, az Alteo Nyrt. M&A és tőkepiacok vezérigazgató-helyettese; Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóság igazgatója és John Martin, a Plutus Consulting Group vezérigazgatja (felkérve). A beszélgetés moderátora Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. vezérigazgatója, az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnöke lesz.

A panel előadói többek között olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy van-e piaca a zöld kötvényeknek Magyarországon, és ha igen, mennyire érett ez a piac; hogy miért vásárolnak a befektetők zöld kötvényeket Magyarországon és mik az elvárásaik; hogy hajlandóak-e a befektetők magasabb árat fizetni vagy alacsonyabb hozamot elfogadni a változás érdekében; vagy hogy mennyire zöldek a zöld kötvények valójában.

II. ESG-kockázatok és azok mérése Magyarországon

A konferencia második paneljének témáját – 2022. december 12-én, hétfőn 14 órától – az ESG-kockázatokadják. A panel bevezető előadásait Bozsik Balázs, a PricewaterhouseCoopers senior menedzsere; Ács Barnabás, a Londoni Értéktőzsde fenntartható finanszírozásért és beruházásokért felelős, globális értékesítési vezetője és Gwil Mason, a londoni Pénzügyi Felügyeleti Hatóság fenntartható finanszírozásért felelős vezető munkatársa tartják.

A bevezető előadásokat követő panelbeszélgetés résztvevői: Szege György, a Magyar Bankholding ESG-osztályának vezetője; Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője; Jessica McGoverne, a Sedex vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója (felkérve); Rupert Rink, a J.P. Morgan’s Global Index Research Group ESG-szakértője, valamint a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) egy szakértője lesznek. A beszélgetést Lukács Ákos, az Ernst & Young klímaváltozásért és fenntarthatósági szolgáltatásokért felelős partnere moderálja.

A panel résztvevői többek között olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy mennyire állnak ma Magyarországon rendelkezésre az ESG-kockázatok méréséhez szükséges adatok, hogyan jelentik őket, melyek a főbb kihívások a jelentéstételben és melyek a fő akadályok a folyamatban; hogy léteznek-e a témában központi, az EU taxonómiájának megfelelő adatbázisok; vagy például hogy melyek azok az ágazatok, ahol az ESG-kezdeményezések kevésbé igazodnak a célkitűzésekhez és ahol a fenntarthatóság értékelése nagyobb kihívást jelenthet.

III. A lakóépóületek és az intézmények zöld átállásának finanszírozása

A konferencia harmadik paneljének témáját – 2022. december 13-án, kedden 10 órától – a lakóépületek és a közintézmények zöldítése adja. A panel bevezető előadói Mizsei Szabolcs, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója és Graham Lloyd, a Nationwide UK teljesítményért és fenntarthatóságért felelős stratégiai igazgatója lesznek.

A bevezetőket követő panelbeszélgetés résztvevői: Ámon Ada, Budapest főpolgármesterének klímaügyi főtanácsadója; Balogh László, az Ingatlan.hu vezető szakértője; Barta Zsombor MRICS, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének elnöke, a Greenbors Consulting alapító partnere; valamint James Hooton, a UK Green Finance Institure programigazgatója lesznek. Moderátor: Horváth Áron, az az ELTINGA Kutatóközpont vezetője.

Magyarországon a lakóingatlanok a széndioxid-kibocsátás 36 százalékáért és az ország energiafogyasztásának 32 százalékáért felelősek.

A panel szakértői – túl azon, hogy megvizsgálják az ingatlanok energiahatékonyságának növelését segítő technológiákat – olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy a Magyar Nemzeti Bank 2021-ben bevezetett zöld jelzáloglevél-vásárlási, valamint Zöld Otthon Programja hogyan alakította át a piacot; melyek az eddigi legfontosabb hatásai és melyek a programmal kapcsolatos legfontosabb kihívások.

IV. Megújuló energia

A konferencia negyedik paneljének témáját – 2022. december 13-án, kedden 14 órától – a megújuló energia technológiai kérdései adják. A panel keynote-előadói: Borbély Ede, a MOL Nyrt. energiahatékonysági és megújuló energiáért felelős vezetője; valamint Simon Cooper-Searle, az Egyesült Királyság Vállalkozáspolitikai, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Minisztériumának hidrogénalapú fűtésért felelős vezetője lesznek.

A bevezető előadásokat követő panelbeszélgetés résztvevői: Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára, az MTA Energetikai Bizottságának elnöke; Simon Anita, az Alteo Group fenntarthatóságért és körökörös gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese; Szabó László, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) vezetője (felkérve); valamint Maf Smith, a Lumen Energy & Environment alapító igazgatója (felkérve). A beszélgetést Claudia Patricolo, a CEEnergyNews főszerkesztője moderálja.

A panel résztvevői többek között olyan kérdéseket vitatnak meg, mint hogy mikorra lehet reális, hogy Magyarország villamosenergia-igényét kizárólag megújuló energiaforrásokból fedezzük; hogy melyek a nap- és szélenergia lehetséges jövőbeli útjai Magyarországon; hogy mi lehet a hidrogén szerepe az energiatermelésben; hogy hogyan lehetne szabályozási és szakpolitikai intézkedésekkel enyhíteni a megújuló beruházások lassú megtérülésének kedvezőtlen hatásait; és hogy melyek a legfontosabb kihívások az energiahatékonysági projektek finanszírozásában Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Az előadásokat és a kerekasztal-beszélgetést élőben követhetik az érdeklődők a Magyar Közgazdasági Társaság YouTube-csatornáján.