Az IKEA eladja oroszországi gyárait, de a svéd tulajdonos úgy megy, hogy marad

Hírek2022. jún. 15.Sz.A.

Az IKEA eladja oroszországi gyárait, ami 28 ezer munkahely megszűnését jelenti. Eközben a bútoripari óriás orosz boltjainak svéd tulajdonosa, az Ingka megtartja 14 oroszországi bevásárlóközpontját, melyek MEGA néven továbbra is nyitva tartanak.

Az IKEA már korábban bezárta az összes üzletét Oroszországban, ma pedig bejelentette: eladja a bútorgyárait is - számol be a Reuters.

A lépés 27 500 munkahely megszűnését is jelenti, a vállalat azonban már korábban ígéretet tett arra, hogy augusztus végéig még fizeti alkalmazottai bérét.

A svéd bútorgyár 2000-ben nyitotta meg első boltját Oroszországban, és az orosz invázió utáni szankciók nyomán döntött úgy, hogy kivonul az orosz piacról.

Az IKEA négy bútorgyárat működtetett eddig Oroszországban, most ezekre keres vevőt. A vállalat 17 áruházat üzemeltetett az orosz piacon, ezek mindegyikét bezárta.

A svéd bútorgyár boltjainak tulajdonosa, az Ingka ugyanakkor MEGA néven üzemeltetett 14 bevásárlóközpontja továbbra is nyitva tart Oroszországban, sőt, az is felmerült, hogy az IKEA megmaradt készleteinek eladására még lehetőség adódhat a későbbiekben.

Az IKEA összesen 15 ezer főt foglalkoztatott eddig Oroszországban, az Ingka pedig 12 500 főnek ad egyelőre munkát.Az Ingka Holdingot az IKEA alapítója, Ingvar Kamprad hozta létre, a vállalat központja Leidenben van.

Kamprad 2018-ban hunyt el, és bár a világ egyik leggazdagabb embere volt, élete végéig legendásan takarékosan élt. Többszörös dollármilliárdosként is egy régi Volvóval járt, turista osztályon utazott, és az IKEA dolgozóitól is spórolást várt el.

Maga az IKEA név az Ingvar Kamprad, a családi birtok Elmtaryd, valamint a közeli Agunnaryd kezdőbetűiből adódik össze.