Az innovációt elősegítő hat készség elsajátítása - Könyvajánló

Hírek2020. nov. 19.Növekedés.hu

Ha meg akarunk tanulni újítani, előbb meg kell tanulunk kreatívnak lenni, a kreativitás pedig bárki számára lehetséges – állítják a szerzők. A kreatív gondolkodás eszköztára című kötet olyan módszereket ajánl, mellyel végre elérhetjük rég kitűzött céljainkat, növelhetjük elköteleződésünket vagy például új alapokra helyezhetjük fejlődésünket. A kötet emellett abban is segít, ha szeretnének másokat is felvértezni az újításhoz szükséges kreatív eszközökkel.

Jeff DeGraff, a Michigani Egyetem professzoraként több mint harminc éve tanítja a világ vezető újítóit. Különféle innovatív módszerek kifejlesztésén szerzőtársával, Staney DeGraff-al közösen olyan tekintélyes cégekkel dolgoznak együtt, amelyek a Fortune 500 listáján is szerepelnek.

Kötetük azt mutatja be, miként fejleszthetők a kreatív képességek a gyakorlatban, és miként alkalmazhatjuk ezeket bárhol és bármikor.

A szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a kreatív gondolkodás ott kezdődik, hogy az ember megérti: a kreativitás mögött bárki által elsajátítható konkrét készségek húzódnak. Úgy mutatják be az innovációs folyamat módszereit, mint a kreativitás hat készségét:

1. Tisztázz! – a kihívás megértése;
2. Ismételj! – ötletek másolása és ismételt alkalmazásuk;
3. Fejlessz! – az ötletek szaporítása új ötletek hozzáadásával;
4. Asszociálj! – az ötletek összekapcsolása analógiák mentén;
5. Fordíts! – az ötletek történetekké alakítása;
6. Értékelj! – a legjobb ötletek kiválasztása.

A hat készség mindegyikének külön fejezetet szentelnek, és a mindennapi életből vett érdekes példákkal, valamint az olvasót megszólító gyakorlási lehetőségekkel egészítik ki.

Ezeken végighaladva – „miként az edzés által fejlesztett izmok” – egyre fejlettebb képességekre teszünk szert. Ennek igazságát a könyvben felsorakoztatott megannyi izgalmas történet is igazolja.