Etika mindenkinek - Könyvajánló

Hírek2020. okt. 22.Növekedés.hu

Larry R. Churchill orvosetika-professzor könyve egy felfedezőút a morális érzékenység világába. Azoknak szól, akik szeretnének etikus életet élni, azonban nehezen igazodnak el a mindennapi élethelyzetek útvesztőiben. A szerző szerint ez leginkább bizonyos készségek elsajátítása és csiszolása útján érhető el, de arra is figyelmeztet, hogy életünk minden egyes szakasza új és új erkölcsi kihívásokat tartogat, amelyek szükségessé teszik korábbi feltételezéseink újragondolását. Az egyéni életre gyakorolt hatások mellett a szerző azt is bemutatja, miként lehet az etika az emberiség szolgálatára.

A morális erények legbelül, az érzéseink, képzeletünk, történeteink világában helyezkednek el, és azokban a példázatokban, szentenciákban, bölcs mondásokban, sztorikban élnek, amelyeket magunknak mondogatunk arról, kik is vagyunk, és milyen értékeket képviselünk.

Célkitűzése, hogy ösztönözze a reflexiót saját morális tapasztalatainkra, és felkeltse a morális érzékenységünkkel kapcsolatos kíváncsiságot.

Larry R. Churchill saját útkeresésének és kutatásainak eredményeit foglalja össze e kötetben és arra jutott, hogy olyan etikai szemléletmódra van szükségünk, amely az emberi képességek széles skáláját vonja be a folyamatba, és amely teret enged a kérdésfeltevésnek, az aktív közreműködésnek.

A professzor emellett az emberi életúton túlmutató etikai fogalmakkal és készségekkel is foglalkozik, amelyek például a globális felmelegedés megállítására motiválnának bennünket. Ennek morális akadályát abban látja, hogy a magunkról és erkölcsi kötelességeinkről alkotott elgondolásaink hajlamosak a jelenre összpontosítani, valamint jelenleg még hiányzik az a széleskörű, nemzetek feletti összefogást biztosító nyelvezet, amely többek között a globális felmelegedés megállítására motiválna bennünket.

Változásra van tehát szükség, egy olyan kultúrába átvezető útra, amely feltárja a bolygónkhoz való szoros fizikai, pszichés és morális kötődésünket, melyben az etikának is szerepet kell vállalnia – állítja a szerző, Larry R. Churchill, aki egyúttal az első lépésekre is felhívja a figyelmet.