Az iváncsai akkumulátorgyár elindulása már látszik az ipari adatokon

Hírek2023. szept. 7.Növekedés.hu

A mostani, számottevő elmozdulás vélhetően az iváncsai akkumulátorgyár beindulásának köszönhető - írja a júliusi ipari adatokhoz fűzött kommentárjában Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Az ipari termelés volumene éves szinten 2,5 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Havi szinten az általános európai trendekkel ellentétben 2,8 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint.

A termelés az év első hét hónapjában 4,5%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A júliusi ipari termelési adat részleteit jövő héten ismerteti a KSH. Az elmúlt hónapokra alapvetően az volt jellemző, hogy az autóipar és az akkumulátorgyártás kedvező teljesítménye nem tudta ellensúlyozni a többi, részben energiaintenzív feldolgozóipari alág, sokszor kétszámjegyű kibocsátás-visszaesését.

A mostani, számottevő elmozdulás vélhetően az iváncsai akkumulátorgyár beindulásának köszönhető. Júniusban a külkereskedelmi adatok már mutatták, hogy működésbe léphetett az egység, viszont a hatodik havi ipari adatokban ez még nem jelent meg.

A termelési kilátások továbbra is meglehetősen zavarosak: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte inkább lefelé mutatnak.

Az egész világ az év eleje óta várja a kínai gazdaság beindulását, ugyanakkor a legfrissebb adatok is csak lassabb megindulásra utalnak, ez pedig rányomhatja a bélyegét a legfontosabb külpiacaink hangulatára. Mindemellett középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik.

A kedvező hatások kiaknázása azonban változatlanul leginkább a globális konjunktúra helyreállásának függvénye lesz.