Az MNB-alelnök a digitális jegybankpénz fontosságáról beszélt

Hírek2022. okt. 18.MTI

A fintech cégek előretörése idején a jegybankoknak a monetáris szuverenitás fenntartását a digitális jegybankpénz garantálhatja, amely a gazdasági növekedés egyik hajtóereje lehet - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfolio Future of Finance 2022 konferenciáján.

A pénz digitalizációja - kulcs a 21. századhoz című előadásában a jegybanki alelnök beszélt a 2020-as évek nagy átalakulásairól, köztük a globalizációs, innovációs folyamatok felgyorsulásáról. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az elmúlt évtizedben elindult innovációs hullám kihívás elé állította nem csak a jegybankokat, de a kereskedelmi bankokat is.

A fintech cégek megjelenése kiberbiztonsági és fogyasztóvédelmi kockázatok emelkedésével járt, a kriptoeszközök a világban gyorsan elterjedtek, de inkább spekulatív befektetési eszközként szolgálnak

- sorolta.

A nagy technológiai cégek által kibocsátott pénzügyi eszközök veszélyeztetik a jegybankok monetáris szuverenitását, ezért a központi bankok arra törekszenek, hogy digitális jegybankpénzek kibocsátásával megtartsák vezető szerepüket - mutatott rá Virág Barnabás.

A digitális jegybankpénz előnyei között említette a hatékonyabb transzmissziót, amellyel a monetáris kondíciók változása gyorsabban jelenik meg a fogyasztási és beruházási döntésekben. Az előnyök közé sorolta az innovációk támogatását és a készpénzhasználat költségeinek csökkentését is.

Kiemelte, a digitális jegybankpénz hatással lesz a monetáris kondíciókra, így a pénzügyi stabilitási kérdéseket is kiemelten kell figyelniük a jegybankoknak.

A digitális jegybankpénz mellett magyar szempontból is több érv szól - állapította meg -, így az erősebb verseny a bankrendszerben, az innovációk támogatása, valamint a készpénzes fizetés visszaszorítása.

Összességében pedig a gazdasági növekedés egyik legfontosabb hajtóereje lehet - mondta Virág Barnabás.